Kociołek myśliwski – jak go wybrać?

Kociołek myśliwski – jak go wybrać?

Na co zwracać uwagę kupując kociołek myśliwski? Oto kilka detali, o których trzeba pamiętać w czasie zakupów.

Sezon na grilla i ogniska w ogródku zbliża się wielkimi krokami i warto się do niego odpowiednio przygotować. W końcu mało co jest w stanie zastąpić tę wyjątkową atmosferę spotkań z bliskimi, kiedy to nad ogniem zaczyna dochodzić pyszne jedzenie.

Pamiętajcie jednak, że sezon letni to nie tylko ogniska i grille. I jeśli jeszcze do tej pory nie zaopatrzyliście się w kociołek myśliwski, to warto pomyśleć nad jego zakupem. Sprawdzi się nie tylko w ogródku, ale też w trakcie wczasów i biwaków.

To właśnie w takim kociołku będziecie mogli przygotować słynne ziemniaki po cabańsku albo innego rodzaju pieczonki. Doskonale nada się również do zrobienia na świeżym powietrzu lecza, gulaszu lub zapiekanki.

Potrawy gotowane w ten sposób zyskują wyjątkowy smak, bo aromaty wszystkich składników mają okazję dokładnie się przeniknąć. Co więcej, w takim kociołku tworzy się znacznie wyższe ciśnienie niż w zwykłym garnku, dlatego gotujecie szybciej, a mięso ma szansę stać się wyjątkowo miękkie.

Tylko w jaki sposób wybrać kociołek myśliwski, tak aby w pełni spełniał nasze oczekiwania? Oto kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę w czasie zakupów.

Na co zwrócić uwagę kupując kociołek myśliwski?

Przede wszystkim zastanów się nad swoimi potrzebami. Zbyt mały garnek to problem, ale zbyt duży też nie jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli kupujesz dla paru osób nie ma sensu zaopatrywać się w kilkudziesięciolitrowy gar, w którym ugotujesz wojskowe porcje. W najlepszym wypadku skończysz z ogromną ilością resztek. Co więcej, w zbyt dużym kociołku może być ci trudno odpowiednio doprać czas pieczenia, aby uniknąć przypalenia.

Dobry kociołek powinien być ciężki i wykonany z solidnego materiału. Tylko w ten sposób zyskasz pewność, że będzie ci służył przez długie lata. W tym wypadku najlepiej sprawdzi się kociołek z żeliwa, gdyż równomiernie się nagrzewa, nie odkształca się i bardzo dobrze utrzymuje temperaturę.

Warto również sprawdzić, czy posiada powłokę zapobiegającą przywieraniu – chociaż lubię zjadać przypieczone kawałki, ich umycie może być koszmarnie nieprzyjemne. Jeżeli twój kociołek nie ma takiej powłoki, pamiętaj o wyłożeniu go liśćmi kapusty lub plasterkami słoniny.

Dobrze jest wybrać kociołek z pokrywą, gdyż to ona utrzymuje wewnątrz odpowiednie ciśnienie i pozwala na odpowiednie ugotowanie potrawy. Pamiętaj również, że kociołek myśliwski z nóżkami będzie znacznie bardziej uniwersalny niż ten zawieszany na specjalnym stelażu. Dzięki nóżkom, będziesz mógł rozpalić pod nim ognisko i przygotować pyszny posiłek w dowolnym miejscu.

Chcesz zrobić pieczonki w takim kociołku? Tutaj znajdziesz mój przepis – KLIK



KOMENTARZE