Azjatyckie kotleciki rybne

Azjatyckie kotleciki rybne

Masz ochotę na coś smacznego i nietuzinkowego? Azjatyckie kotleciki rybne to doskonały wybór.

Jaki jest obiad idealny? Taki, z którym nie trzeba się bardzo namęczyć, a można się nieźle najeść. Właśnie taki przepis mam dla was dzisiaj. Azjatyckie kotleciki rybne z pewnością przypadną do gustu wszystkim miłośnikom orientalnych smaków.

Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno dlatego możecie podać je od razu po usmażeniu lub zabrać je ze sobą na piknik lub jako obiad do pracy.

Co bardzo ważne, przepis na kotleciki rybne można dowolnie modyfikować, dlatego spodziewajcie się, że to danie pod różnymi postaciami jeszcze nie raz zagości na blogu.

Azjatyckie kotleciki rybne
Azjatyckie kotleciki rybne

Przepis na azjatyckie kotleciki rybne

  • 300 g filetu z ryby o białym mięsie (np. dorsz, tołpyga, mintaj)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 cm imbiru
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry (przepis >>tutaj<<)
  • 1 limonka
  • pęczek cebuli dymki ze szczypiorkiem
  • garść liści kolendry
  • sól, pieprz
  • łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie)
  • olej do smażenia

Do podania:

  • Sos ostry z ananasem (lub np. słodki sos chili)
  • liście świeżej kolendry
  • limonka pokrojona na cząstki

Jak zrobić azjatyckie kotleciki rybne?

Rozpocznij od sprawdzenia, czy w filetach nie ma ości – jeśli się gdzieś pojawią, wyjmij je przy pomocy pęsety. Dla ciekawszego efektu, możesz wykorzystać różne rodzaje ryb.

W malakserze zmiksuj bardzo drobno papryczkę chilli, czosnek, oraz imbir. Następnie, dodaj do nich filety rybne pokrojone na nieco mniejsze kawałki. Dodaj także jajko, bułkę tartą, pastę curry, sos rybny, sól, pieprz sok oraz skórę startą z limonki. Zmiksuj, aby rozdrobnić rybę i połączyć ze sobą składniki. Uważaj, aby nie zmiksować masy zbyt mocno.

Przełóż masę do dużej miski. Dodaj posiekany drobno szczypiorek z dymką oraz liście kolendry. Dokładnie wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaj do niej trochę bułki tartej.

Zacznij formowanie kotlecików – aby masa nie przyklejała się do dłoni, zmocz je wodą. Kotleciki rybne smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.

Podawaj na ciepło lub na zimno z azjatyckimi sosami, cząstkami limonki oraz liśćmi kolendry.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *