Babeczki z kaszy jaglanej bez cukru

Babeczki z kaszy jaglanej bez cukru

Jak wiecie od jakiegoś czasu oszalałam na punkcie kasz. W końcu doszłam do wniosku, że nie musi ona pojawiać się tylko w daniach głównych.

Tym razem kuchnię zawojowała kasza jaglana i to w słodkim wydaniu. Oczywiście przepis niekoniecznie musi być bezcurkowy – jest w nim tyle zdrowia, że np. dwie łyżki cukru (zwłaszcza brązowego) lub miodu z pewnością nikomu nie zaszkodzi :) Jednak owoce same w sobie są tak słodkie, że nie potrzeba ich dodatkowo dosładzać

Potrzebujemy:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • Szklanka mąki
  •  1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  •  skórka z połowy pomarańczy
  •  2/3 szklanki mleka
  • sok z połówki pomarańczy
  • 1 banan
  •  ¾ szklanki suszonej żurawiny
  • tabliczka gorzkiej czekolady

 

Banana rozgniatamy w misce widelcem na gładką masę. Dodajemy do niego sok i skórkę z pomarańczy, roztrzepane jajko oraz mleko. Dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia oraz  ewentualnie cukier. Do masy dodajemy również ugotowaną kaszę jaglaną, żurawinę i grubo pokrojoną czekoladę. Mieszamy, by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Masę przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych tłuszczem.  Pieczemy „do suchego patyczka”, ok. 25 w temperaturze 180 stopni.

Cookd.it

 



KOMENTARZE