Bananowa krówka – ciasto bez pieczenia

Bananowa krówka – ciasto bez pieczenia

Przyznam się wam tutaj bez bicia, że w ostatnim czasie zaczęłam zgłębiać mocniej świat ciast bez pieczenia. Na pewno pomaga fakt, że są one naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. No i do tej pory wszystkie przygotowane przepisy okazały się strzałami w dziesiątkę. Tak jak choćby ten poniżej.

Bananowa krówka – przepis na ciasto bez pieczenia

Składniki na ciasto bananowa krówka

Na foremkę 33 x 20 cm:

  • 450 g herbatników typu petit beuerre
  • Cztery banany
  • sok z połówki cytryny
  • 500 g masy krówkowej
  • 350 ml śmietany 36% (ewentualnie 30%)
  • Jeden itr mleka
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • Trzy łyżki mąki pszennej
  • Dwa żółtka
  • Cztery łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • Dwie łyżeczki kakao

Jak zrobić ciasto bez pieczenia bananowa krówka

Przygotowywanie ciasta bananowa krówka rozpocznij od zrobienia masy budyniowej. Do miski wsyp oba rodzaje mąki, dodaj cukier, skórkę otartą z cytryny oraz żółtka. Następnie wlej do miski około 1,5 szklanki mleka, a całość wymieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy.

Pozostałe mleko doprowadź do wrzenia, a kiedy zacznie kipieć, zmniejsz gaz i zacznij stopniowo wlewać do niego przygotowaną wcześniej masę z żółtkami. Pamiętaj, aby całość nieustannie, energicznie mieszać. Po kilku minutach gotowania, masa powinna mocno zgęstnieć. Tak przygotowany budyń, odstaw w miseczce do całkowitego wystygnięcia.

Kiedy budyń będzie zimny, w dużej misce zmiksuj miękkie masło, tak aby stało się jaśniejsze i bardziej puszyste. Następnie zacznij stopniowo dodawać budyń, nieustannie miksując, do momentu uzyskania jednolitej masy.

Po przygotowaniu masy budyniowej, możesz przystąpić do zmontowania ciasta. Pamiętaj aby dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie ułóż pierwszą warstwę herbatników – jeden obok drugiego. Na nią wyłóż ok. 1/4 masy budyniowej, a na niej pokrojone w dosyć grube plasterki banany skropione sokiem z cytryny oraz kolejną 1/4 kremu budyniowego. Następnie ułóż herbatniki, masę krówkową, herbatniki, pozostały krem budyniowy, herbatniki oraz ubitą na sztywno śmietanę (możesz ją rozsmarować lub wyszprycować przy pomocy rękawa cukierniczego).

Kiedy bananowa krówka będzie złożona, wstaw ją do lodówki na całą noc, aby wszystkie warstwy zastygły i się ze sobą połączyły. Przed pokrojeniem oprósz wierzch ciasta kakao.

Zobacz też inne przepisy na ciasta:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE