Bündner Nusstorte – szwajcarskie ciasto orzechowe

Bündner Nusstorte – szwajcarskie ciasto orzechowe

Coś idealnego na jesień – bo czy znajdziecie coś lepszego niż orzechy w karmelowej polewie przykryte perfekcyjnym kruchym ciastem? Zapewniam Was, że jak tylko wyjmiecie je z piekarnika będziecie szukać kąta, w którym będziecie mogli zostać z nim sam na sam. Zdziwicie się jak proste jest w wykonaniu. Wystarczą trzy kroki.

Bündner Nusstorte – szwajcarskie ciasto orzechowe

Potrzebujemy:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 żółtka

Masa orzechowa:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 250 g orzechów włoskich
  • 50 g migdałów w płatkach lub słupkach
  • 50 g orzechów laskowych
  • 250 ml słodkiej śmietanki
  • 300 g cukru

Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Przesianą mąkę mieszamy wyrabiamy z miękkim masłem. Dodajemy żółtka. Staramy się wyrobić je jak najszybciej, tak aby nie ogrzać masy. Zawsze świetnie sprawdza się w tym wypadku robot kuchenny, którego tylko pod koniec powinniście zastąpić własnymi rękami. Po wyrobieniu ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki lub zamrażalki na ok. 30 minut.

Na dużej patelni rozpuszczamy cukier. Warto się z tym nie spieszyć i robić to na małym ogniu. Cukier wsypujemy na suchą patelnię i podgrzewamy aż całkowicie się rozpuści i zbrązowieje. Nie należy go mieszać bo wtedy się skrystalizuje żeby sobie pomóc i nieco przyśpieszyć ten proces możemy lekko poruszać patelnią.

Gdy cukier się już rozpuści dodajemy do niego wszystkie orzechy. Dokładnie mieszamy. Następnie powoli dodajemy śmietankę i miód. Mieszając, gotujemy  kilka chwil na niewielkim ogniu do momentu aż masa zacznie robić się gęsta. Odstawiamy na kilka chwil do przestygnięcia.

W tym czasie wyjmujemy z lodówki nasze ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm. Wycinamy nim koło o średnicy naszej foremki (ja przygotowywałam w formie o średnicy 20 cm) Koło odkładamy na bok, a pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy w kształt sporego koła. Tym ciastem wyklejamy spód i boki okrągłej tortownicy (ciasto nie musi zakrywać całej wysokości tortownicy, wystarczy,że będzie zachodzić na ścianki). Na ciasto wykładamy masę orzechowo-karmelową. Ciasto, które wystaje ponad masę zaginamy do środka, tworząc rant. Smarujemy go rozmąconym jajkiem. Całość przykrywamy kołem z ciasta, które wycięliśmy wcześniej. Nacinamy u góry.

Ciasto pieczemy przez ok. 20-25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu aż ciasto się zarumieni. Podajemy oprószone cukrem pudrem, po tym jak już całkowicie wystygnie.



KOMENTARZE