Buraki Wellington

Buraki Wellington

Buraki Wellington to wegetariańska wersja klasycznego przepisu spopularyzowanego przez Gordona Ramsaya.

Jeżeli chociaż raz oglądaliście oryginalne Hell’s Kitchen z Gordonem Ramsayem, z pewnością słyszeliście o wołowinie wellington, którą klienci „Piekielnej Kuchni” zamawiają w ilościach hurtowych, a tamtejsi kucharze z psują go w podobnych ilościach.

Wbrew pozorom nie jest to dramatycznie trudny przepis, chociaż zdecydowanie wymaga nieco wprawy. Wołowina Wellington to już klasyk w brytyjskiej kuchni. Składa się z polędwicy wołowej otulonej grzybami oraz ciastem francuskim. Największa trudność w czasie gotowania? Osiągnięcie idealnej temperatury mięsa, bez spalenia lub niedopieczenia ciasta.

Ale dzisiaj mam dla was zdecydowanie łatwiejszy, a nie mniej smaczny przepis. Wegetariański Wellington może być przygotowywany z wykorzystaniem przeróżnych warzyw, jednak moim faworytem są Buraki Wellington. W tej wersji danie właściwie nie może się nie udać i gwarantuję wam, że zasmakuje nawet zdeklarowanym mięsożercom.

Buraki Wellington

Przepis na buraki wellington

Składniki na buraki wellington

  • 4 średniej wielkości upieczone lub ugotowane buraki (o podobnej wielkości)
  • 900 g grzybów (leśne, pieczarki lub mieszane)
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2  łyżeczki suszonego tymianku
  • ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • Duże opakowanie ciasta francuskiego (ok. 350 g)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Jak zrobić buraki wellington

Rozpocznij od przygotowania farszu grzybowego. Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij je na niedużej ilości oleju z dodatkiem szczypty soli.

Grzyby pokrój w drobną kostkę i dodaj na patelnię. Podsmażaj przez ok. 10 minut – do momentu aż zmiękną i lekko się zarumienią. Następnie dodaj do nich posiekane orzechy włoskie, ocet, wino, sos sojowy i  zioła. Gotuj kilka chwil do momentu aż cały płyn wyparuje z patelni. Odstaw farsz do wystygnięcia.

Na płaskiej blaszce rozłóż papier do pieczenia . Ułóż na nim ciasto francuskie, a na nim mniej więcej ¼ farszu grzybowego. Buraki ułóż na grzybach w rzędzie, jeden za drugim – tak, aby były bardzo blisko siebie. Następnie obłóż je pozostałymi grzybami ze wszystkich stron.  Buraki powinny być całkowicie przykryte.  Później zawiń  ciasto francuskie tak, aby całkowicie przykryło buraki. Dokładnie połącz brzegi. Możesz także wykonać dekorację z nadmiaru ciasta np. warkoczyki lub różyczki.

Żółtko wymieszaj z mlekiem i posmaruj nim dokładnie wierzch ciasta francuskiego. Buraki wellington piecz w temperaturze 170 stopni przez 25 minut. Ciasto powinno się zezłocić i być chrupiące.

Wellington będzie się najłatwiej kroić jeśli lekko przestygnie.

Zobacz też inne przepisy na obiad:

> Szwedzkie klopsiki

> Makaron ryżowy z wieprzowiną

> Kurczak w sosie mole

> Sos boloński

> Pulpeciki dyniowe

> Chilli z dynią

> Dorsz z sałatką kukurydzianą

> Tortille z serem halloumi

> Kokosowe kotleciki z kurczaka



KOMENTARZE