Burgery z niespodzianką

Burgery z niespodzianką

Potrzebujemy:

  • 300 g mielonej wołowiny
  • 1 duży, pieczony burak
  • szczypta posiekanego koperku
  • kilka plasterków ogórka
  • kilka grubych plastrów pomidora
  • 3 bułki pełnoziarniste
  • rukola
  • ziemniaki
  • olej do smażenia
  • śmietana
  • 100g sera pleśniowego
  • domowej roboty ketchup
  • sól, pieprz

Przed przygotowaniem burgerów, buraka obieramy i kroimy w niezbyt dużą kostkę. Mieszamy go z drobno posiekanym koperkiem. Solimy i delikatnie pieprzymy

Mięso dzielimy na trzy porcje. Z każdej z nich formujemy kulę, a następnie na środku tworzymy spore zagłębienie. Wkładamy w nie buraki oraz rozkruszamy trochę sera pleśniowego. Następnie „zamykamy” kulę, tak aby powstał kotlet. Musimy robić to uważnie, aby nie dać szansy na wycieknięcie sera.

Burgery smażymy z obu stron przez ok 10-15 minut (wszystko zależy od ich grubości i stopnia wysmażenia jaki preferujecie)

W międzyczasie na oleju możecie usmażyć frytki. Jeśli chcecie, aby były naprawdę niezwykłe przygotujecie je w toskańskim stylu wg. Nigelli -> przepis znajdziecie tutaj

Gdy burgery będą gotowe wystarczy już tylko złożyć całość. Bułka, rukola, ogórek, pomidor, mięso, trochę sera i znów bułka. Czy można życzyć sobie czegoś więcej? Burgery podawajcie z domowej roboty ketchupem lub prostym sosem który powstanie z wymieszania śmietany i rozgniecionego sera pleśniowego. Świetnie sprawdzą się również jako dip do frytek.

Smacznego!



KOMENTARZE