Chińskie ciasteczka z wróżbą

Chińskie ciasteczka z wróżbą

Andrzejki nie mogą obyć się bez wróżb. W tym roku poza standardowym laniem wosku i kilkoma innymi zabawami przygotowałam jeszcze chińskie ciasteczka z wróżbą. Są naprawdę banalnie proste w wykonaniu i zdążycie z nimi, nawet jeśli imprezę andrzejkową organizujecie już dziś wieczorem.

A żeby upewnić się, że w ciągu najbliższego roku los będzie Wam sprzyjał, pójdźcie moim śladem i do ciastek włóżcie same dobre wróżby ;)

Ciasteczka z wróżbą

Potrzebujemy (na ok. 20 ciastek):

  • 200 g mąki tortowej
  • 50 g cukru
  • 140 g zimnego masła
  • 1 surowe żółtko
  • karteczki z wróżbami

Mąkę siekamy z masłem, a następnie szybko wyrabiamy z resztą składników na jednolite ciasto. Obwijamy je folią spożywczą i schładzamy około pół godziny. Następnie dużą stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy na niej ciasto do grubości ok. 3 milimetrów. Kolejnym krokiem jest wycięcie szklanką kółek (tak jak w przypadku np. ciasta na pierogi)

Na środku każdego kółka wykładamy karteczkę z wróżbą, następnie ciastka sklejamy, podobnie jak pierogi, nie dociskając ich na środku. Następnie nadajemy ciasteczkom charakterystyczny kształt – pomoże nam w tym zwykła szklanka. Wystarczy, że na jej brzegu „zawiesicie” dookoła ciasteczka, ta aby się wygięły w pół i zyskały wgłębienie. Takie ciasteczka ponownie wkładamy do lodówki na ok. 15 minut.

Następnie przekładamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut (aż będą zupełnie upieczone, a to zależy od grubości ciasta) Następnie przekładamy je na kratkę do wystygnięcia.



KOMENTARZE