Ciabatta z pomidorami

Ciabatta z pomidorami

A gdyby tak uciec od zimy, wyjechać jak najdalej, tam gdzie słońce i upały? Ok. To jednak obecnie niemożliwe. Ale może przynajmniej uda się przywołać słońce w kuchni. Ja z okazji śniadania zafundowałam sobie wycieczkę do Włoch.

Czym jest ciabatta?

Ciabatta (czyli tłumacząc na język polski po prostu „kapeć”) to włoski rodzaj białego pieczywa, które zrobione jest z mąki pszennej i drożdży. Oczywiście, ile regionów Włoch, tyle sposobów wypiekania tego włoskiego przysmaku, dlatego tym razem wstrzymam się od podania przepisu na sam chleb.

Najczęściej w środkowej Italii ciabattę je się w najprostszy sposób, czyli z dobrą oliwą i solą. Dziś pokażę wam jednak, w jaki sposób wykorzystać gotowe pieczywo. Będzie szybko i smaczno.

Ciabatta z pomidorami – przepis

Ciabatta z pomidorami – składniki:

  • Jedna ciabatta
  • Masło
  • Ząbek czosnku
  • Dwa pomidory
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Jedna kulka mozzarelli
  • Pestki dyni
  • Bazylia.

Ciabatta z pomidorami – jak zrobić?

Po pierwsze – przekrój ciabattę na pół, posmaruj delikatnie masłem i zgrilluj na patelni. Następnie każdą część natrzyj przekrojonym ząbkiem czosnku.

Po drugie – dwa pomidory przekrój w ósemki, a następnie usuń z nich pestki (tym razem zależy nam jedynie na miąższu, ale pestki świetnie sprawdzą się jako element zupy lub sosu pomidorowego). Pomidory pokrój w niewielką kostkę. Krótko podsmaż je na patelni, na której grillowałeś ciabatty, dorzuć też do nich drobno posiekany ząbek czosnku, którym nacierałaś pieczywo. Lekko posól, popieprz i skrop niewielką ilością oliwy z oliwek.

Po trzecie – podsmażone pomidory wymieszaj z pokrojoną w podobną kostkę mozzarellą. Następnie solidną porcję takiej mieszanki wyłóż na każdą z ciabatt.

Po czwarte – kanapki posyp uprażonymi pestkami dyni oraz dużą ilością posiekanej drobno bazylii.

Zobacz inne przepisy związane z kuchnią włoską:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE