Ciasto jogurtowe bez cukru

Ciasto jogurtowe bez cukru

Ciasto powstało w dobie kryzysu, kiedy to z kuchni całkowicie wymiotło cukier, sklepy są już pozamykane, a wszyscy domownicy tęsknili za czymś dobrym. Znalazły się pomarańcze i czekolada z tego ciasto już w zasadzie gotowe.

I wydawałoby się, że tak przypadkowe ciasto, które w dodatku zostało pozbawione cukru, nie może się udać. Nic jednak bardziej mylnego. Okazało się ono zaskakująco smakowite, a brak cukru wcale nie był odczuwalny. Może to być też alternatywa nie tylko dla osób, które zapomniały odświeżyć zapasy, ale również dla tych, którzy powinni uważać ze słodkościami. Jak sami zaraz zobaczycie, ciasto jest też absurdalnie proste. Wystarczy zaledwie kilka składników oraz chwila waszego czasu.

Przepis na ciasto jogurtowe bez cukru

Składniki na ciasto jogurtowe bez cukru:

  • Półtorej szklanki mąki
  • Aromat waniliowy
  • Skórka z pomarańczy
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Dwa jajka
  • Dwie łyżeczki jogurtu
  • 3/4 kostki roztopionego masła
  • Czekolada (ewentualnie kakao).

Jak zrobić ciasto jogurtowe bez cukru?

Ale żeby wszystko było po kolei, zacznijmy od samego początku. Do ciasta używamy półtorej szklanki mąki, aromatu waniliowego, drobno startej skórki z jednej pomarańczy, łyżeczki proszku do pieczenia (o nim akurat zapomniałam, a ciasto i tak wyrosło ładnie). Dodatkowo lądują w nim dwa jajka, dwie łyżeczki jogurtu i 3/4 kostki roztopionego masła. Wszystko szybko ucieramy na gładką masę i wrzucamy do piekarnika na około 20 minut w 180 stopniach.

Po upieczeniu wykładamy na upieczone ciasto segmenciki pomarańczy, a wszystko polewamy polewą powstałą po wymieszaniu roztopionej czekolady, łyżeczki masła i półtorej łyżeczki jogurtu. Alternatywą dla czekolady może być kakao, ale wtedy lepiej zrezygnować z dodatku jogurtu. Po ozdobieniu możemy przejść do konsumpcji.

Zobacz też inne przepisy na ciasta:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE