Odwrócona szarlotka

Odwrócona szarlotka

Miało być leniwe czwartkowe przedpołudnie, a wyszło coś w rodzaju krótkiego poranka. Dziś przedstawiam wam ciasto w wersji dla leniwych, czyli coś idealnego dla mnie. Przed wami francuska tarta tatain, czyli nic innego tylko dobrze znana w Polsce odwrócona szarlotka. Zapewniam was, zakochacie się w jej smaku!

Odwrócona szarlotka – przepis

Odwrócona szarlotka – składniki:

Kruche ciasto:

  • 150 gramów miękkiego masła
  • 250 gramów mąki pszennej
  • Jedno żółtko
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli.

Pozostałe składniki:

  • Kilogram jabłek
  • 3/4 szklanki cukru
  • Trzy łyżki miodu
  • 80 gramów masła
  • Łyżeczka cynamonu.

Odwrócona szarlotka – jak zrobić?

Miałam obawy przed przygotowaniem kruchego ciasta, jednak okazało się ono proste, jak zalanie kawy. Wystarczy tylko utrzeć ze sobą 150 gramów miękkiego masła, 250 gramów mąki pszennej, jedno żółtko, szczyptę cukru i szczyptę soli. Formujemy kule i chłodzimy w lodówce przez około 20 minut.

Teraz czas na coś, co włożymy do środka. Obieramy około kilograma jabłek (wszystko zależy od pojemności naszej formy do ciasta) i kroimy w średnio grube plasterki. Na suchej patelni przygotowujemy karmel podgrzewamy około 3/4 szklanki cukru, a gdy zacznie się rozpuszczać, dodajemy trzy duże łyżki miodu i 80g masła. Następnie gotujemy aż uzyskamy złoty karmel.

Karmel wylewamy na dno foremki do tart, następnie ostrożnie układamy na nim jabłka i posypujemy je łyżeczką cynamonu. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy tak, żeby było ciut większe niż nasza forma, następnie przykrywamy nim jabłka i lekko dociskamy do brzegów. Pieczemy w 200 stopniach aż ciasto będzie złote i kruche (około 20 minut).

Po wyjęciu ciasta musimy pozwolić, aby chwilę przestygło, a następnie szybkim ruchem obracamy foremkę. Nasze ciasto jest gotowe. Najlepiej od razu zrobić dwa bo znika tak szybko, że nie zdążymy się zorientować.

Zobacz też inne przepisy na ciasta:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE