Proste ciasto pina colada

Proste ciasto pina colada

W ogromnej sympatii dla Quentina Tarantino prawdopodobnie nie jestem osamotniona. Mój oblubieniec także podziela tę miłość dlatego jak tylko zobaczyliśmy trailery najnowszego dzieła pana T. i wyczekiwaliśmy jak na szpilkach premiery. Mogłoby być coś lepszego niż spaghetti western z wątkiem miłosnym i antyrasistowskim? A wszystko podane w typowym dla Tarantino stylu, okraszone rewelacyjną muzyką i bardzo dobrymi zdjęciami.

Nie wspominając już o świetnej grze aktorskiej – tutaj szczególnie zachwyca Christoph Waltz, który trochę skradł show reszcie obsady. Wszystkie nagrody jakie film zgarnął dotychczas są zupełnie zasłużone, a ja liczę, że także w wyścigu po Oscary zdobędzie kilka statuetek – przynajmniej tą dla Waltza za rolę drugoplanową i za scenariusz oryginalny dla Tarantino. Ale przejdźmy do jedzenia.

Przepis na proste ciasto pina colada

Składniki na proste ciasto pina colada:

  • Dwa jajka
  • Dwie szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szklanka cukru
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • esencja waniliowa i ziarenka wanilii
  • 30-40 dekagramów wiórków kokosowych
  • Dwie szklanki mleka
  • Opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżeczki masła
  • Plastry ananasa
  • Dwa kieliszki rumu.

Jak zrobić proste ciasto pina colada?

Tuż po powrocie z kina i zmarznięta zaczęłam przeglądać stare, nieopublikowane zdjęcia i natknęłam się właśnie na to ciasto. Nie ukrywam, że wspomnienie o nim wywołało we mnie ogromną ochotę na słodkości, ale poprzestańmy na przepisie.

Zacznijmy od waniliowego spodu, który nie jest niczym wymyślnym: dwa jajka, dwie szklanki mąki, roztopione 3/4 kostki margaryny, łyżeczka sody oczyszczonej, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, 4 łyżki jogurtu naturalnego, esencja waniliowa i ewentualnie ziarenka wanilii. Bez zbędnych ceregieli wszystko wrzucamy do sporej miski i dokładnie ucieramy na gładką masę. Przelewamy do foremki wysypanej bułką tartą i pieczemy przez ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, do tzw. suchego patyczka.

W trakcie kiedy ciasto się piecze możemy spokojnie zająć się naszą masą, której podstawą jest kokos, a raczej kokosowe wiórki. Będziemy potrzebować ich około 30-40 dag – opcjonalnie możemy je wcześniej delikatnie uprażyć co wzmocni smak. Gotujemy je razem z dwoma szklankami mleka, połową szklanki cukru i jednym cukrem waniliowym tak długo, aż kokos będzie miękki i wchłonie cały płyn. Powinno to zająć ok. 20 minut. Następnie dodajemy jeszcze 3 łyżeczki masła dla lepszej konsystencji. Spotkałam się także z osobami, które dodają budyń waniliowy, ale ja pomijam go i wolę po prostu wygotować trochę więcej mleka oszczędzając czas.

Na patelni delikatnie rumienię plastry ananasa (prawie całą puszkę, pomijając obowiązkową degustację:) i podlewam je dwoma kieliszkami białego rumu. Podpalam i czekam aż alkohol się wypali (swoją droga widowiskowa czynność i można czasem poszpanować przed znajomymi;) Resztę płynu wlewam do masy kokosowej, a ananasa kroję w średniej wielkości kostkę i również dodaję do masy.

W zasadzie cala praca już za nami. Na lekko przestudzone ciasto wykładamy masę kokosową. Jeśli masa jest dla nas za mało rumowa, lub chcecie zrobić wersję dla dorosłych, która bardziej poprawia humor nie wahajcie się chlusnąć jeszcze trochę rumu do masy.

Zobacz też inne przepisy na desery:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE