Ciasto limonkowe z białą czekoladą

Ciasto limonkowe z białą czekoladą

Ciasto powstało wtedy kiedy dokładnie odzwierciedlało pogodę za oknem. Śnieg leżał na trawie i to mnie poniekąd zainspirowało. Inną sprawą było to że rozsądek podpowiadał mi, że z biedna i samotna limonka w lodówce trzeba w końcu coś zrobić.

Zdecydowałam się wykorzystać tym razem mniej popularny składnik, czyli białą czekoladę. Ta idealnie skomponowała się z bohaterką dzisiejszego przepisu.

Przepis na ciasto limonkowe z białą czekoladą

Składniki na ciasto limonkowe z białą czekoladą:

  • Dwie szklanki mąki (300 gramów mąki)
  • 3/4 kostki roztopionego masła
  • Łyżeczka sody oczyszczonej
  • Opakowanie cukru wanilinowego
  • Pół pęczka mięty
  • Jedna limonka
  • Dwa jajka.
  • Tabliczka białej czekolady.
  • Zielony barwnik spożywczy.

Jak zrobić ciasto limonkowe z białą czekoladą?

Zrobienie ciasta zaczęłam standardowo od wymieszania ze sobą dwóch szklanek mąki, 3/4 kostki roztopionego masła, jednej łyżeczki sody i jednego opakowanie cukru wanilinowego.

W blenderze zmiksowałam ze sobą pół pęczka mięty, skórkę z jednej limonki i dwa jajka. Następnie wszystko to zmieszałam ze sobą i wyrobiłam na gładką masę.

Ponieważ w domu cukru było jak na lekarstwo, a wszyscy czekali na coś słodkiego, do masy dorzuciłam tabliczkę białej czekolady pokrojonej na spore kawałki. Żeby było jeszcze bardziej zielono zdecydował się dodać kropelkę naturalnego zielonego barwnika spożywczego. Tutaj jednak radzę uważać i nie szarżować, bo odrobina za dużo tego dodatku i wasze ciasto będzie miało nienaturalny kolor, co może zepsuć efekt końcowy.

Ciasto piekłam przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie zajęłam się też przygotowywaniem polewy. Stopiłam tabliczkę białej czekolady i łyżeczkę masła. Tak powstałą polewę wylałam na wystudzone ciasto. Po zastygnięciu ozdobiłam je segmencikami limonki.

Zobacz też inne przepisy na ciasta:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE