Ciasto marchewkowe z mandarynkami

Ciasto marchewkowe z mandarynkami

Tak długo zabierałam się za zrobienie ciasta marchewkowego, że aż trudno określić kiedy ten zamiar pojawił się w mojej głowie. Wszyscy zachwalali, że niebiańskie oraz cudowne, a ja ciągle miałam w pamięci breję, która była efektem mojej pierwszej przygody z tym ciastem. W końcu postanowiłam nie dać za wygraną i tym razem zrobić wszystko tak, jak być powinno. Efekt faktycznie był niebiański, a o tym możecie przekonać się poniżej.

Przepis na ciasto marchewkowe z mandarynkami

Składniki na ciasto marchewkowe z mandarynkami:

  • Szklanka mąki pszennej
  • Trzy małe jajka
  • Dwie szklanki startej marchewki
  • Jedno jabłko
  • Skórka starta z pomarańczy
  • Pół szklanki cukru
  • 100 gramów masła lub pół szklanki oleju
  • Jedna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • Dwie łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki zmielonych goździków
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  • Pół łyżeczki suszonego imbiru
  • 50 g serka naturalnego homogenizowanego
  • Jedna łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Pół szklanki cukru pudru
  • Kandyzowane mandarynki z tego przepisu.

Jak zrobić ciasto marchewkowe z mandarynkami?

Na samym początku roztrzepane jajka dodajemy do startej marchewki, a następnie dodajemy do niej również starte jabłko, skórkę z pomarańczy i orzechy włoskie. Potem wlewamy lekko przestudzone, roztopione masło lub olej i dokładnie mieszamy. Kolejnym krokiem jest wsypanie mąki, cukru, sody oraz wszystkich przypraw.  Wyrabiamy kilka chwil, aż do uzyskania jednolitej masy. Jeśli będzie zbyt rzadka, to koniecznie musicie dodać mąki.

Następnie masę przekładamy do wysmarowanej masłem foremki i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut (jeżeli nie wiecie, czy ciasto jest upieczone, to jest na to prosty sposób – wbity w ciasto patyczek będzie wychodził z niego suchy).

Ciasto studzimy, a następnie smarujemy pastą powstałą z połączenia serka, cukru oraz ekstraktu waniliowego, a gdy ostygnie ozdabiamy wcześniej wspomnianymi kandyzowanymi mandarynkami.

Zobacz też inne przepisy na ciasta:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE