Crepes souzette – naleśniki w syropie pomarańczowym

Crepes souzette – naleśniki w syropie pomarańczowym

Są naleśniki i naleśniki – jedne przygotowujecie na co dzień inne na specjalne okazje. Dla mnie tym drugim rodzajem naleśników są z pewnością crepes souzette – francuskie naleśniki w syropie pomarańczowym. Są przepyszne, a do tego można je podać w bardzo efektowny sposób. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich, zaserwujcie im właśnie crepes souzette. Gwarantuję, że będą zachwyceni.

Przepis na crepes souzette – naleśniki w syropie pomarańczowym

Składniki:

  • 8 naleśników (przepis na naleśniki znajdziesz tutaj)
  • 200 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • skórka starta z 1 niedużej pomarańczy
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki brandy lub innego alkoholu do podpalenia (opcjonalnie)

Jak zrobić crepes souzette – naleśniki w syropie pomarańczowym

Usmaż naleśniki (przepis tutaj).

Na patelnię o grubym dnie wysyp cukier, tak aby pokrył dno równomierną warstwą. Skrop go sokiem z cytryny i podgrzewaj do momentu uzyskanie złocistego karmelu. Pamiętaj, aby nie mieszać cukru, ponieważ się skrystalizuje.

Gdy cukier będzie złocistobrązowy, dodaj do niego sok pomarańczowy, skórkę z pomarańczy oraz masło. Cały czas podgrzewając, szybko wymieszaj do całkowitego połączenia się wszystkich składników i uzyskania gęstego sosu.

Zmniejsz ogień pod patelnią. Każdy z naleśników złóż w trójkąt i obtocz w syropie. Następnie ułóż je obok siebie na patelni. Jeśli wykorzystujesz alkohol, polej nim naleśniki i gorący syrop. Ostrożnie podpal opary, które zaczną unosić się nad patelnią. Podawaj na gorąco, z kawałkami owoców i bitą śmietaną.



KOMENTARZE