Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem to jeden z moich ulubionych, wielkanocnych dodatków. Jeśli do tej pory jej nie podawaliście, najwyższy czas to zmienić.

Jak zrobić ćwikła z chrzanem

Ćwikła z chrzanem – przepis:

Składniki:

  • 5 średniej wielkości buraków
  • 4 łyżki świeżo startego chrzanu (ew. możesz wykorzystać chrzan ze słoiczka)
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka octu jabłkowego
  • szczypta cukru
  • sól

Ćwikła z chrzanem – jak zrobić?

Buraki możesz upiec lub ugotować. Moim zdaniem zdecydowanie lepsze ćwikła wychodzą z buraków pieczonych. Każdego buraka zawiń w folię aluminiową i piecz do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni – w zależności od wielkości buraków zajmie to około 40-60 minut.

Jeśli wolisz ugotować buraki, zalej je niewielką ilością wody, tak aby były tylko trochę przykryte. Do wody dodaj trochę octu, aby warzywa nie straciły koloru. Gotuj do miękkości.

Wystudzone buraki obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Do miski dodaj chrzan, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól oraz łyżkę octu jabłkowego. Dokładnie wymieszaj i ewentualnie dopraw mocniej, zgodnie ze swoimi upodobaniami.

Ćwikłę możesz przechowywać w słoiczku w lodówce około 1-2 tygodnie. Możesz ją także zapasteryzować i przechowywać zdecydowanie dłużej.

 

 



KOMENTARZE