Czekośliwka – powidła z czekoladą

Czekośliwka – powidła z czekoladą

Czekośliwką (lub po prostu powidła z czekoladą) jest jedną z moich ulubionych wariacji na temat dżemu śliwkowego.

Lubicie czekoladowe kremy do smarowania pieczywa? W takim razie czekośliwka z pewnością przypadnie wam do gustu. Nazwa już w zasadzie w pełni zdradza wam czego powinniście się spodziewać – to powidła z czekoladą lub jak niektórzy wolą je nazywać nutella ze śliwek.

Wiem, że czekośliwka może być przygotowywana na wiele sposobów. Niektórzy dodają do niej mleczną czekoladę, inni z kolei ograniczają się wyłącznie do dodania kakao. Jeszcze inni decydują się na mieszankę tych produktów.

Moim zdaniem czekośliwka smakuje najlepiej, gdy zrobimy ją z dodatkiem gorzkiej czekolady i to takiej o możliwie jak największej zawartości kakao. Dzięki niej, konfitura ma nieco bardziej wytrawny smak. Jeśli chcecie, aby był nieco bardziej delikatny, możecie zmieszać czekoladę gorzką i mleczną w równych proporcjach.

W moim domu powidła z czekoladą znikają ekspresowo, ale jeśli macie taką ochotę, możecie je zapasteryzować. Wówczas spokojne dotrwają nawet do wiosny.

Czekośliwka – przepis na powidła z czekoladą

Czekośliwka – składniki:

Na 5-6 słoiczków po 300 ml

  • 2 kg śliwek
  • 0,5 kg cukru
  • 150 gorzkiej czekolady (z jak największą zawartością kakao)

Czekośliwka – jak zrobić powidła z czekoladą?

Śliwki dokładniej umyj i wypestkuj. Aby powidła powidła zrobiły się szybciej, możesz pokroić je na nieco mniejsze kawałki.

Owoce wymieszaj z cukrem i przez 10 minut gotuj pod przykryciem. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 2 godziny. Gęstość dżemu zależy od twoich indywidualnych preferencji. Gotuj owoce tak długo, aż osiągną odpowiadającą ci gęstość.

Aby sprawdzić, jak gęste będą powidła, włóż łyżeczkę na niewielki talerzyk i włóż na kilka minut do zamrażalnika. Wówczas będziesz mógł się przekonać, jak gęsty będzie dżem po wystudzeniu.

Gdy, gęstość powideł będzie dla ciebie odpowiednia, do gorących owoców dodaj czekoladę pokrojoną w średniej grubości kostkę. Na tym etapie nie gotuj owoców. Poczekaj aż czekolada naturalnie się rozpuści. Dokładnie wymieszaj. Gdy czekośliwka będzie gotowa, przełóż ją do słoiczków.

Przetwory zjedz w ciągu kilku dniu lub zapasteryzuj. W tym celu słoiki z dżemem przełóż do garnka wyłożonego ściereczką. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Gotuj na niewielkim ogniu przez około 15-20. Po zapasteryzowaniu wyjmij słoiki z garnka i poczekaj aż ostygną.

Zobacz też inne przepisy na przetwory:

> Dżem morelowy z kardamonem

> Dżem morelowy z pomarańczą i wanilią

> Dżem malinowy z wiśniówką

> Konfitura z płatków róży

> Marynowane rzodkiewki



KOMENTARZE