Pikantny kuskus z orzechami

Pikantny kuskus z orzechami

Wstajesz rano i tak na prawdę nie musisz robić nic ważnego. Czeka Cię bardzo przyjemna, leniwa niedziela. Wchodzisz do kuchni i bez żadnego pośpiechu możesz przygotowywać śniadanie. Znane uczucie? No to zaczynamy.

Tym razem postawiłam na kuskus. Rzecz wydawałoby się mało śniadaniowa, ale musicie mi zaufać. Ponadto poniższy przepis spokojnie możecie wykorzystać jako dodatek do większego posiłku lub przekąskę. I nie musicie spożywać go koniecznie rano, bo dobrze sprawdzi się o każdej porze dnia.

W tym miejscu warto też zatrzymać się przy kuskusie, który coraz mocniej trafia na polskie stoły. Kojarzony przede wszystkim z kuchnią marokańską równie dobrze sprawdzi się jako alternatywa dla ryżu lub innych kasz. Jest łatwy w przygotowaniu, smaczny i zdrowy (jest lekkostrawny, bogaty w wapń i białko). A przy tym wszystkim, kuskus to bardzo wdzięczny składnik, możemy mieszkać go w wielu kombinacjach i zawsze będzie pasował. Poniżej znajdziecie jeden z pomysłów na jego wykorzystanie:

Przepis na pikantny kuskus z orzechami:

Składniki na pikantny kuskus z orzechami:

  • 3/4 szklanki kuskusu
  • 3/4 szklanki gorącej wody (alternatywnie bulion)
  • Sól
  • 2-3 papryczki chili
  • Dwie garści orzeszków ziemnych
  • Natka pietruszki.

Jak zrobić pikantny kuskus z orzechami?

Porcję kuskusu zalewamy gorącą wodą ok. 1 cm ponad poziom kaszki i solimy (niektórzy zamiast samej wody, zalewają kuskus bulionem). Odstawiamy do momentu aż kuskus wsiąknie płyn. Siekamy 2-3 papryczki chilli ( lepiej wyjąć nasiona o ile nie chcemy ziać ogniem przy śniadaniu). Na patelni prażymy 2 garści pokruszonych orzeszków ziemnych. Wszystko wrzucamy do miski z naszą kaszką, dorzucamy jeszcze posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i mamy gotowy posiłek na świetny początek dnia.

Zobacz też inne przepisy na kasze i zboża:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE