Domowa przyprawa do piernika

Domowa przyprawa do piernika

Zastanawiałam się który z przedświątecznych przepisów powinien pojawić się tutaj w tym roku jako pierwszy. Odpowiedź nasunęła się w zasadzie sama. Nie ma świąt bez pierników, a pierników bez przyprawy do nich. A po co kupować gotowe mieszanki, do których zazwyczaj dodaje się sporo niepotrzebnych utrwalaczy, skoro bardzo niskim kosztem można taką pewną przyprawę przygotować w domu? Warto mieć ją zawsze pod ręką, bo sprawdza się świetnie w znacznie częściej niż tylko przy przygotowywaniu świątecznych ciasteczek.

Potrzebujemy:

  • pół łyżeczki goździków
  • 5 łyżeczek cynamonu (ok. 20g)
  • 3-4 kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 duża łyżeczka mielonego kardamonu 
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu

Opcjonalnie

  • ziarenka z połówki laski wanilii
  • suszona skórka z połówki cytryny
  • suszona skórka z połówki pomarańczy

Wszystkie składniki umieszczamy w młynku do kawy i dokładnie mielimy. Dla pewności, że nie pozostaną większe części przypraw możemy ją jeszcze przesiać przez sitko. Jeśli chcemy, aby nasza przyprawa miała niecodzienny i bogatszy smak dodajemy, któryś (lub wszystkie) z opcjonalnych składników.

W szczelnym pojemniczku możemy przechowywać ją przez bardzo długi czas. Przed dodaniem jej do potrawy warto ją chwilę uprażyć na suchej patelni, tak aby przyprawy wydobyły swoje aromaty.



KOMENTARZE