Domowa zielona pasta curry

Domowa zielona pasta curry

Taką pastę zawsze warto mieć w lodówce. Dzięki niej sporo kuchennych zabaw możemy ograniczyć do minimum. Taka domowa znacznie odbiega smakiem od kupnej, nie potrzeba wiele wysiłku by ją przygotować, a raz zrobiona może być przechowywana miesiącami. 

 Potrzebujemy:

  • ok. 5 zielonych chilli (bez pestek)
  • 2 szalotki
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • 2 posiekane trawy cytrynowe (lub 2 łyżki suszonej)
  • sok i skórka z 1 limonki
  • 8 listków kaffiru (dostępne w sklepach z produktami orientalnymi, jeśli ich nie macie dodajcie jeszcze jedną limonkę)
  • 3 cm galangalu (można pominąć)
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 3 łyżki sosu rybnego lub sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

 

 

  • Chociaż lista składników jest pokaźna, samo przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 10-15 minut. Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym i miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką masę. Jeśli nie macie cierpliwości możecie skończyć wcześniej. Mi zależało na uzyskaniu gładkiej pasty dlatego mieliłam ją dłużej oraz dodatkowo przetarłam przez sitko.

    Świetnie sprawdza się jako podstawa do wszelkiego rodzaju tajskich zup, sosów itd.

Ps. Kochani chciałabym Wam przypomnieć, że mój przepis na greckie kofty walczy w finale Kulinarnego Bloga Roku 2013. Będę Wam niezmiernie wdzięczna jeśli poświęcicie chwilę, wejdziecie w ten link, zarejestrujecie się i oddacie głos na mojego bloga. Z góry Wam dziękuję :)



KOMENTARZE