Domowe bajgle

Domowe bajgle

Domowej roboty bajgle to przepis, który kręcił się po mojej głowie już od bardzo dawna. Jakiś czas temu zaliczyłam nawet jedno podejście do nich, ale zaliczyłam spektakularną wtopę. Ostatnio postanowiłam podejść do tego bardziej profesjonalnie i poświęciłam kilka dni na przewertowanie internetu. Wyciągnęłam z niego całą bajglową mądrość i udało mi się w końcu upiec perfekcyjne bajgle. Puszyste i delikatne – w sam raz na weekendowe śniadanie.

Przepis na domowe bajgle

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1 łyżka miody
  • 7 g drożdży instant
  • Płaska łyżeczka soli
  • Do posypania: sezam i gruboziarnista sól

Jak zrobić domowe bajgle?

Uwaga: Jeśli chcesz zaserwować bajgle na śniadanie,  przygotowywanie ciasta najlepiej rozpocząć dzień wcześniej i pozwolić mu wyrosnąć przez noc.

Mąkę przesiej przez sitko. Wymieszaj ją z drożdżami, miodem, solą i ciepłą wodą przy pomocy miksera z hakiem do zagniatania ciasta. Możesz również wyrobić ciasto ręcznie, chociaż zajmie to więcej czasu. Po ok. 5 minutach energicznego wyrabiania, ciasto powinno być gładkie i jednolite.

Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę, a następnie dokładnie przykryj je folią spożywczą i włóż do lodówki na noc.

Rano przełóż ciasto na stolnicę i zagnieć, tak aby uzyskać gładką i jednolitą masę. Uformuj walec i podziel go na ok. 8 kawałków. Z każdego z nich uformuj kulkę, a następnie wbij palec w środek każdej z nich i zacznij dosyć energicznie kręcić nim kółka, tak aby otwór się poszerzył i powstała charakterystyczna oponka. Szerokość otworu zależy od waszych preferencji.

Uformowane bajgle przykryj wilgotną szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Przed włożeniem do piekarnika, bajgle należy obgotować. Dzięki temu zabiegowi zyskają chrupiącą i błyszczącą skórkę. W dużym garnku zagotuj wodę, z dodatkiem soli, łyżki sody oraz łyżki cukru lub miodu. Do wrzątku wkładaj po kolei bajgle i gotuj ok. 30-60 sekund z każdej strony, tak aby ciasto się delikatnie ścięło.

Następnie bajgle przekładaj na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego obsyp sezamem oraz solą. Bajgle piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Będą gotowe, kiedy skórka stanie się złocista.

Po przestudzeniu, możesz serwować je z ulubionymi dodatkami: wędlinami, warzywami i kremowym serkiem.



KOMENTARZE