Domowe bułeczki z sezamem

Domowe bułeczki z sezamem

Dla wielu osób nieodłączonym elementem śniadania jest pieczywo i sama też jestem ogromną fanką chleba i bułek. Nic więc dziwnego, że sama też zaczęłam je piec. Tym razem postawiłam na absolutny klasyk, czyli bułki posypane sezamem.

Faktem jest, że nie zawsze traficie na dobre pieczywo w sklepach. A jeżeli jesteście wyczuleni na punkcie składu waszego jedzenia, to istnieje przecież rozwiązanie, które uskuteczniały i uskuteczniają nasze matki i babki, czyli samodzielne robienie pieczywa. Poniżej znajdziecie przepis, który jest banalnie prosty. Nie musicie się obawiać, że coś nie wyjdzie lub, że stracicie za dużo czasu w kuchni.

Przepis na domowe bułeczki z sezamem

Składniki na domowe bułeczki z sezamem:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • Siedem gramów suchych drożdży
  • Dwie łyżeczki soli
  • Dwie łyżeczki cukru
  • Jedno jajko
  • 25 gramów roztopionego masła
  • Szklanka ciepłego mleka
  • Sezam do posypania.

Jak zrobić domowe bułeczki z sezamem?

Mieszamy ze sobą suche składniki: 500 gramów mąki pszennej, 7 gramów suchych drożdży, dwie łyżeczki soli i dwie łyżeczki cukru. Wszystko dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy ze sobą, to co mokre, czyli jedno roztrzepane jajko, 25 gramów roztopionego masła i szklankę ciepłego mleka.

Następnie mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie zagniatamy, aż uzyskamy lekko kleiste, sprężyste ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce i zapominamy o nim mniej więcej na godzinę. Po tym czasie z ciasta formujemy około osiem bułeczek.

W kolejnym kroku każdą bardzo hojnie obsypujemy ziarnami sezamu uprażonymi na suchej patelni. Warto je dosyć porządnie docisnąć lub bułki wcześniej posmarować roztrzepanym jajkiem, żeby ziarenka nie odpadały po upieczeniu. A jeśli już jesteśmy przy pieczeniu, to bułeczki powinniśmy trzymać w piekarniku przez ok 15-20 minut w temperaturze 180. Bułeczki smakują najlepiej na ciepło z masłem.

Zobacz też inne przepisy na pieczywo:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE