Domowe tahini – pasta sezamowa

Domowe tahini – pasta sezamowa

Długo zastanawiałam się nad nazwą tej pasty. Równie często spotykałam się z “tahini” jak i “tahiną” a czasami jeszcze innymi jej wariacjami. Zdecydowanie najbardziej podoba mi się ta pierwsza dlatego też jej używam. Bez względu na lingwistyczne zawiłości, pasta sezamowa jest czymś co warto mieć w swojej kuchni, ponieważ jest świetną podstawą do całej masy dań. Robi się ją tak prosto, że zupełnie nie ma sensu kupować “gotowców”

Potrzebujemy:

  • ok. 150g ziaren sezamu (zależy jak dużo pasty potrzebujemy)
  • 3-4 łyżki oleju sezamowego lub słonecznikowego

 

Ziarna prażymy na suchej patelni, tak aby nabrały lekko złotego koloru. Po przestudzeniu blendujemy je w wysokim naczyniu, stopniowo dodając olej. Miksujemy, do momentu uzyskania gładkiej masy. Po przełożeniu do szczelnego naczynia, możemy trzymać ją w lodówce nawet dwa miesiące, ale gwarantuję, że zużyjecie ją szybciej :)



KOMENTARZE