Dorsz z sałatką kukurydzianą

Dorsz z sałatką kukurydzianą

Z nieznanych mi powodów ryby nie cieszą się w naszym kraju popularnością. Owoce morza może i owszem zjadamy coraz chętniej. Krewetki, kalmary i różnego rodzaju skorupiaki coraz częściej goszczą na naszych stołach. Ale takie zwykłe ryby? Te traktujemy po macoszemu.

Dla wielu osób to taka piątkowa zapchajdziura, którą serwuje się zaklejone niemiłosiernie grubą warstwą panierki nasiąkniętą sporą ilością tłuszczu. Nieco częściej ryby zjadamy w okresie świąt Bożego Narodzenia, ale i wtedy wielu z nas ogranicza się jedynie do symbolicznego skosztowania wigilijnego karpia.

Tymczasem można inaczej. Ryby są naprawdę pyszne, a przygotowane z nich dania mogą zaskakiwać swym smakiem. Jedną z takich potraw jest dorsz z sałatką kukurydzianą, którego przedstawiam wam dzisiaj. Ryba jest idealnie wysmażona – w środku soczysta i delikatna, a z zewnątrz lekko chrupiąca i kwaskowata. Całość idealnie dopełnia sałatka z kukurydzy, na którą przepis podawałam wam jakiś czas temu.

Koniecznie przetestujcie ten przepis, a w komentarzach napiszcie mi, jakie jest wasze ulubione danie rybne.

Dorsz z sałatką kukurydzianą – przepis

Dorsz z sałatką kukurydzianą – składniki

  • Dwie średniej wielkości polędwice z dorsza
  • Sok i skórka z 2 limonek
  • Łyżka miodu
  • Dwie łyżki oleju
  • Trzy łyżki wody
  • Szczypta sproszkowanego chilli
  • Sól, pieprz
  • Dwie łyżki masła
  • Limonka do przybrania
  • Liście świeżej bazylii
  • Sałatka z kukurydzy – przepis tutaj <–

Dorsz z sałatką kukurydzianą – jak zrobić?

Każdą polędwiczkę podziel na dwa lub trzy kawałki (w zależności od wielkości ryby). Oprósz je solą i pieprzem, a następnie ułóż w płaskim naczyniu.

Przygotuj marynatę. Zmieszaj ze sobą wodę, olej, miód, sok i skórkę z limonek oraz chilli. Dokładnie wymieszaj, a następnie tak powstałą marynatą zalej ryby. Marynatę lekko wmasuj w dorsza. Odstaw w chłodne miejsce na ok. 30-40 minut.

W międzyczasie przygotuj sałatkę z kukurydzy – przepis znajdziesz tutaj <–

Po wyjęciu ryby z lodówki, rozgrzej dobrze patelnię i rozpuść na niej masło z niewielką ilością oleju.  Smaż rybę z jednej strony przez ok. 5 minut (zależy to od jej grubości, na tym etapie powinna się usmażyć w 2/3), a gdy już się zezłoci z jednej strony, obróć ją na drugą i smaż przez kolejne 2-3 minuty. Przed podaniem upewnij się, że ryba jest całkowicie usmażona.

Na dużą porcję sałatki z kukurydzy wyłóż rybę. Podawaj na ciepło z kawałkami limonki i pokrojonymi w paski listkami bazylii.

Zobacz też inne przepisy na ryby:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE