Dressing zielonej bogini

Dressing zielonej bogini

To jeden z takich przepisów, które naprawdę miło jest odkryć. Historia tego sosu rozpoczęła się z latach 20. XX wieku, gdzieś w dalekim San Francisco. Konkretniej w słynnym Hotelu Palace, gdzie ucztowali aktorzy, grający w sztuce „Green Goddess” („Zielona Bogni”).

Tamtejszy kucharz postanowił zaskoczyć ich czymś wyjątkowym, podając sałatę z sosem, który nazwał na cześć spektaklu. W ten sposób miał powstać dressing, bez którego jeszcze przez długie lata nie mogło obyć się jakiekolwiek przyjęcie.

Dzisiaj dressing zielonej boginii w jego klasycznej wersji uważa się za nieco ciężki i oldschoolowy. Ja jednak uważam, że warto sobie o nim przypomnieć. Zwłaszcza jeśli poddamy go lekkiemu liftingowi.

W oryginalnej wersji green goddess dressing to mieszanka tłustej śmietany i majonezu. Postanowiłam go nieco odchudzić, wykorzystując kefir. W jeszcze lżejszej wersji możecie jeszcze bardziej zredukować ilość tłustych dodatków, zastępując je np. jogurtem (chociaż smak już nie będzie taki sam).

W kwestii ziół możecie też śmiało poeksperymentować, dodając te, które akurat macie pod ręką. Istnieją np. wersje ze szpinakiem, awokado, bazylią lub szczypiorkiem.

Dressing możecie wykorzystać do różnego rodzaju sałatek lub jako dip do warzyw. Z resztą w tej kwestii ogranicza was właściwie wyobraźnia.

Dressing zielonej bogini

Przepis na dressing zielonej bogini – green goddess dressing

Składniki na dressing zielonej bogini – green goddess dressing:

  • 3 łyżki majonezu
  • Łyżka śmietany
  • 4 łyżki kefiru lub maślanki
  • 1 ząbek czosnku
  • Duża garść natki pietruszki (ok. pół pęczka)
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżeczki listków tymianku
  • Garść liści estragonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • duża szczypta soli
  • świeżo mielony pieprz
  • dwa fileciki anchois (opcjonalnie)

Jak zrobić dressing zielonej bogini (green goddess dressing)?

Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Aby ułatwić sobie zadanie, możesz wcześniej z grubsza posiekać zioła. Jeśli konsystencja sosu nie będzie ci odpowiadać, dodaj nieco więcej majonezu lub kefiru.

Tak przygotowany dressing możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. Doskonale nadaje się do sałatek, warzyw, białego mięsa lub kanapek.

Zobacz też inne przepisy na sosy i dressingi:

Lub sprawdź najnowsze przepisy:



KOMENTARZE