Curry z kurczakiem i bananami

Curry z kurczakiem i bananami

Kolejne wyzwanie rzucone przez mężczyznę mojego. Schemat jest prosty – on wybiera się na zakupy i kupuje składniki, które miałby ochotę zjeść, a moim zadaniem jest połączyć to w jedną całość. Zadanie może nawet nie takie trudne z tym, że mój oblubieniec nie posiada (jeszcze) wyobraźni kulinarnej, a ponadto jest złośliwy. Gdy popatrzyłam na to co dostałam tym razem pomyślałam o trochę szalonym kurczaku spoglądającym w stronę Azji.

Przepis na curry z kurczakiem i bananami

Składniki na curry z kurczakiem i bananami:

  • Jedna czerwona papryka
  • Dwie papryczki chilli
  • Pół kilo pieczarek
  • Cebula
  • Sól
  • Jedna pierś z kurczaka
  • Mąka
  • Kumin
  • Tymianek
  • Wędzona papryka
  • Gałka muszkatołowa
  • Przyprawa curry
  • Mleczko kokosowe
  • 4 ząbki czosnku
  • Śmietana
  • Cztery banany

Jak zrobić curry z kurczakiem i bananami?

Dar, czyli czerwoną paprykę, pokroiłam w kostkę i to samo zrobiłam z dwoma papryczkami chilli. Pół kilo pieczarek pokroiłam w dosyć grube plastry, a cebulę w piórka, następnie rozgniotłam cztery niewielkie ząbki czosnku. Wszystko to wrzuciłam do naczynia żaroodpornego, skropiłam oliwą, oprószyłam solą i zapiekałam w 180 stopniach, aż będzie rumiane i miękkie. 

W kolejnym kroku pokrojonego w kostkę kurczaka obtoczyłam delikatnie w mieszance mąki, kuminu, tymianku, wędzonej papryki, gałki muszkatołowej i curry. Delikatnie go obsmażyłam, a następnie wrzuciłam do piekarnika na kilka minut, żeby doszedł w sokach wcześniej odsączonych z pieczonych warzyw. W końcu przyszła pora na łączenie wszystkich składników. Do woka wrzucam warzywa, dokładnie rozgniatam nożem ząbki czosnku, wrzucam kurczaka i zalewam mleczkiem kokosowym oraz śmietaną. Całość doprawiłam do smaku przyprawami, których użyłam do panierowania kurczaka.

Teraz jeszcze składnik nieco zaskakujący, czyli banany. Żeby spełnić zasady musiałam go dodać, dlatego też lekko opiekłam cztery sztuki w piekarniku, a następnie pokroiłam je w plastry i wrzuciłam do curry.

Przyznaję, że sama nie do końca byłam przekonana do tego połączenia, ale ostatecznie okazało się to zaskakująco smaczne i prawdopodobnie powróci na nasz stół w przyszłości.

Zobacz inne przepisy na kuchnię azjatycką:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE