Pierś z kurczaka faszerowana papryką

Pierś z kurczaka faszerowana papryką

Koniec świata, którego jednak nie było, święta i nowy rok przeżyte. Teraz czas na powrót to rzeczywistości. Powrót z kilkoma mocnymi postanowieniami, także tymi blogowymi. W ramach realizacji jednego z nich, nadrabiam zaległości i wrzucam zaległy przepis na pierś z kurczaka. To ona wygrała dla mnie warsztaty kulinarne zorganizowane przez firmę Knorr w Warszawie.

Pierś z kurczaka faszerowana papryką – przepis

Pierś z kurczaka faszerowaną papryką – składniki:

  • Dwie pojedyncze piersi z kurczaka
  • 200 gramów serka ricotta (lub twarożek)
  • Starta skórka z cytryny
  • Fixx Knorr – pomysłna soczystego kurczaka w ziołach z cytrynową nutą (możecie zastąpić własną mieszanką ziół)
  • Pół dużej papryki (lub pół awokado)
  • Masło

Pierś z kurczaka faszerowana papryką – jak zrobić?

Pierś z kurczaka (każdą z nich) rozcinamy tak by uzyskać możliwie jak największą powierzchnię (robimy tak zwanego motylka, uważając żeby nie otrzymać dwóch kotletów). Następnie delikatnie je rozbijamy, tak żeby ich powierzchnia była równa, a dalej smarujemy ją serkiem ricotta (odchudzający się dostają chudy twarożek) wymieszanym ze startą skórka z cytryny i połową ziół dołączonych do fixu knorr pomysł na soczystego kurczaka w ziołach z cytrynowa nutą. Oczywiście możecie też zastąpić go waszymi ulubionymi ziołami.

Na brzegu piersi ułożyłam kilka paseczków papryki (później wymyśliłam, że równie dobre byłoby awokado) Wszystko zawinęłam w roladkę i dla lepszego efektu zawiniętą w folie włożyłam na kilka chwil do lodówki. Następnie posmarowałam ją reszta ziół wymieszaną z klarowanym masłem i usmażyłam w torebce dołączonej do fixa.

Szczerze mówiąc efekt przerósł moje oczekiwania. Nigdy nie mam zbyt wysokich oczekiwań w stosunku do „proszkowych” dań, tym razem miło się rozczarowałam.

Zobacz też inne przepisy na dania z kurczaka:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE