Pierś w ziołach na gruszkowym szpinaku

Pierś w ziołach na gruszkowym szpinaku

Potrzebujemy:

  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta granulowanego czosnku
  • sól, pieprz
  • 200 g posiekanego szpinaku (może być mrożony)
  • 2 gruszki
  • łyżka miodu
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 niewielka cebula
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz

Oliwę łączymy z przyprawami, następnie w tak powstałej marynacie obtaczamy piersi z kurczaka. Odstawiamy na co najmniej pół godziny. A następnie w zależności od upodobań, grillujemy, smażymy bez panierki lub pieczemy w piekarniku.

Gruszkę obieramy, i kroimy w kostkę ok centymetr na centymetr. Cebulę bardzo drobno siekamy i lekko podsmażamy ją na patelni. Następnie dodajemy do niej gruszkę i podsmażamy kilka chwil, aż zmięknie i puści sok. Dodajemy szpinak, a krótko po nim miód zmieszany z sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Na samym końcu dodajemy posiekane orzechy włoskie, które wcześniej uprażyliśmy lekko na suchej patelni.



KOMENTARZE