Dżem z kiwi i limonką

Dżem z kiwi i limonką

Potrzebujemy

  • 1 kg kiwii
  • 200 g cukru
  • sok z 2 limonek
  • skórka z 1 limonki
  • 15 g pektyny lub fixu 2:1

Kiwi obieramy i kroimy w dosyć drobną kostkę. Z limonek ścieramy skórkę po wcześniejszym ich wyszorowaniu. Potem wyciskamy z nich sok.

Do kiwi dodajemy sok i skórkę. Gotujemy je na niewielkim ogniu razem z cukrem do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści. Przed dodaniem pektyny możecie jeszcze zmiksować owoce, tak aby dżem nabrał jednolitej konsystencji. Po dodaniu pektyny gotujemy jeszcze 15 minut,na nieco większym ogniu,  często mieszając aby dżem się nie przypalił.

Gdy dżem zgęstnieje przekładamy go do wyparzonych słoiczków i odstawiamy do wystudzenia.



KOMENTARZE