Dżem morelowy z pomarańczami i wanilią

Dżem morelowy z pomarańczami i wanilią

Dżem morelowy z pomarańczami to idealny dodatek do ciast, naleśników i innych deserów. Świetnie sprawdzi się też w daniach wytrawnych.

Jak urodzaj to urodzaj. Mojej znajomej tak bardzo obrodziła morela, że nie mogła już sobie poradzić z przerabianiem owoców. Obdarowała masę znajomych i do każdego trafiała ogromna porcja doskonałych, jędrnych, świeżo co zebranych moreli. W tej grupie znalazłam się także ja. Co oczywiste, takich prezentów nigdy nie odmawiam, bo w końcu nie ma to jak dostawa plonów prosto ze wsi.

Dopiero później zaczęłam się zastanawiać: „Co zrobić z moreli?„. Opcji było naprawdę wiele i jedna wydawała się lepsza od drugiej. Kusiła mnie nalewka no i oczywiście różnego rodzaju ciasta i serniki. Wizja suszenia owoców też była nęcąca, nie wspominając już o tym, żeby wykorzystać morele w całym szeregu wytrawnych dań. W końcu świetnie pasują chociażby do wieprzowiny lub drobiu.

Ostatecznie przygotowałam dla Was kilka przepisów, które pojawią się tutaj w najbliższym czasie. Jednak największa część owoców została przeznaczona na różnego rodzaju dżemy i konfitury. Przepięknie pachną, mają intensywny kolor oraz nieziemsko smakują. Dziś mam dla Was przepis na dżem morelowy z pomarańczami i wanilią. Jeśli do tej pory nie testowaliście takiego połączenia, koniecznie szybciutko nadróbcie zaległości. Nie pożałujecie!

Dżem morelowy z pomarańczami


Przepis na dżem morelowy z pomarańczami i wanilią

Składniki na dżem morelowy z pomarańczami i wanilią:

– na 4 słoiczki po 300 ml-

  • 1,5 kg moreli bez pestek
  • 2 duże pomarańcze
  • 150 gramów cukru
  • 1 laska wanilii
  • 20 g pektyny

Jak zrobić dżem morelowy z pomarańczami i wanilią

Morele dokładnie umyj i wypestkuj, przekrajając owoce na pół. Przesyp je do dużego garnka i zacznij gotować na niewielkim ogniu.

Obierz skórkę z jednej pomarańczy (np. przy pomocy obieraczki do warzyw) i pokrój w cienkie paseczki. Wanilię przekrój wzdłuż i wydobądź z niej nasiona, przeciągając wzdłuż tępą stroną noża. W niedużym garnku zalej cukier 200 ml wody. Dodaj skórkę z pomarańczy, ziarenka i skórkę wanilii. Gotuj 15-20 minut, do momentu aż skórka pomarańczowa się skarmelizuje, a cukier zamieni się w lekki syrop.

Zetrzyj skórkę z drugiej pomarańczy i pozostaw na później.

Do gotujących się moreli dodaj syrop cukrowy z kandyzowaną skórką i wanilią oraz sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy. Gotuj około 20 minut, do momentu aż owoce się rozpadną. Po tym czasie możesz dodać pektynę. Gotuj kolejne 10-15 minut.

Aby sprawdzić, czy dżem morelowy jest już dobry, przełóż łyżeczkę dżemu na talerzyk i włóż na kilka minut do zamrażarki. W ten sposób przekonasz się, czy po schłodzeniu będzie miał pożądaną przez ciebie konsystencję. Jeśli będzie zbyt rzadki, gotuj dżem jeszcze przez kilkanaście minut.

Na samym końcu dodaj skórkę z pomarańczy, którą starłeś wcześniej. Wyjmij laskę wanilii.

Gotowy, gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Dokładnie zakręć i odstaw do wystygnięcia do góry dnem. Przechowuj w spiżarce.

Wersja bez pektyny: aby przygotować dżem morelowy z pomarańczami możecie również wykorzystać cukier żelujący. Moim zdaniem najlepszy będzie ten w wersji 3:1 ponieważ wykorzystacie do niego najmniej cukru – na każdy kilogram owoców będziecie potrzebować 350 g cukru.

Wypróbuj także:

> Prosta konfitura z malin

> Dżem malinowy z wiśniówką

> Kandyzowane mandarynki

> Dżem z kiwi i limonką



KOMENTARZE