Ekspresowa cytrynówka

Ekspresowa cytrynówka

Uwielbiam przepisy, które pozwalają mi zaoszczędzić sporo czasu. No bo po co ślęczeć cały dzień w kuchni, skoro taki sam efekt można osiągnąć przy wykorzystaniu kilku sprytnych trików?

Spośród całego arsenału kuchennych sztuczek najbardziej lubię właśnie te, które pozwalają mi zaoszczędzić czas. Jak pewnie większość z Was, w ciągu tygodnia nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie. Dlatego też skrzętnie kolekcjonuję wszelkiego rodzaju porady, pozwalające przyspieszyć gotowanie.

Niestety, nie zawsze da się pójść drogą na skróty. Jeszcze do nie dawna byłam przekonana, że jedną z nielicznych kuchennych dziedzin, w której nie da się oszukać czasu jest produkcja domowych alkoholi i nalewek. Zwykle muszą one odstać kilkanaście dni, a czasem jest to nawet kwestia wielu miesięcy. Ale ostatnio udało mi się znaleźć mały wehikuł czasu.

Mam tutaj na myśli pojemniki próżniowe SuperVac, które prezentowałam Wam w przepisie na domową kostkę rosołową. To właśnie dzięki nim pyszną cytrynówkę uda Wam się przygotować w zaledwie 20 minut.

A wszystko to za sprawą prostej fizyki. Próżnia w pojemniku pozwala smakom szybko się przenikać. Ten sam trik możecie wykorzystać, aby błyskawicznie zamarynować mięso. Zaoszczędzicie naprawdę mnóstwo czasu.

Czym są pojemniki SuperVAC?

Jak się okazuje, kilka pojemników próżniowych może całkowicie zrewolucjonizować gotowanie i to nie tylko przyspieszając wykonywanie niektórych czynności, ale przede wszystkim skutecznie chroniąc produkty spożywcze przed zepsuciem się.

To właśnie dzięki nim można wydłużyć życie produktów nawet pięciokrotnie, uniemożliwiając rozwój bakterii. Zachowując przy tym ich wszystkie właściwości odżywcze.

Przekonałam się o tym wykonując prosty eksperyment przy pomocy pomidora przekrojonego na pół. Jedną część włożyłam do pojemnika SuperVAC, a drugą położyłam tak jak zwykle. Poniżej widzicie co się z nimi stało po tygodniu w lodówce. Efekty mówią same za siebie.

Cały sekret tkwi w szczelności, gdyż w przeciwieństwie do innych pojemników, SuperVAC utrzymują próżnię i to wy decydujecie, kiedy powietrze znów trafi do pojemnika.

Pojemniki SuperVAC wykonane są w Niemczech z solidnego materiału, który wykorzystuje się między innymi do produkcji okien samolotowych. Dzięki temu możecie być pewni, że wytrzymają naprawdę długi czas.

Więcej o pojemnikach SuperVAC Gdzie kupić pojemniki?

Ekspresowa cytrynówka – przepis

Ekspresowa cytrynówka – składniki:

  • 0,5 litra wódki
  • 5 cytryn
  • 250 ml wody
  • 3/4 szklanki cukru

Ekspresowa cytrynówka – jak zrobić?

Cukier wmieszaj z wodą w niedużym garnuszku. Doprowadź ją do wrzenia i gotuj na niewielkim ogniu do momentu aż powstanie lekki syrop. Powinno to potrwać około 5 minut.

Cytryny dokładniej umyj i sparz wrzątkiem, a następnie pokrój je w plastry o grubości około 1 cm i przełóż do pojemnika SuperVAC. Zalej przygotowanym wcześniej syropem oraz wódką. Dokładnie wymieszaj, a następnie odciągnij powietrze z pojemnika.

Cytrynówkę odstaw na 20 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie otwórz pojemnik i wyciśnij cytrynę.

Cały płyn przelej przez sitko, a dla większej klarowności możesz dodatkowo przefiltrować go przez muślinową ściereczkę.

Nalewkę cytrynową przelej do butelki i podawaj lekko schłodzoną.

Zobacz też inne przepisy:

Zobacz też najnowsze przepisy:

Wpis powstał przy współpracy z AWG Supervac



KOMENTARZE