Faszerowane bakłażany kuskusem z porzeczkami

Faszerowane bakłażany kuskusem z porzeczkami

W ostatnim czasie bakłażany stały się chyba moimi ulubionymi warzywami. W zasadzie niewiele powstrzymuje mnie przed jedzeniem ich na okrągło. W końcu są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, więc można sobie pozwolić 🙂 Dzisiaj mam dla Was wyśmienity przepis, który doskonale sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i jako dodatek do obiadu. Znajdziecie w nim same pyszności, w tym moje ukochane, lekko kwaśne porzeczki oraz słonawą fetę, które doskonale równoważą słodycz pieczonego bakłażana.  Coś czuję, ze przepis ten powtórzę nie raz i mam nadzieję, że Wam również przypadnie do gustu.

Potrzebujemy:

  • 2 bakłażany
  • 3 łyżki kuskusu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • Pół czerwonej papryki
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Szklanka czerwonych porzeczek
  • Ser feta

Jak przygotować faszerowane bakłażany?

Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół. Solimy go, skrapiamy oliwą z oliwek, a następnie pieczemy go około 15 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy również je przygotować na grillu. Pieczemy aż zmiękną.

W międzyczasie przygotowujemy kuskus. Mieszamy go z dwoma łyżeczkami oliwy oraz szczyptą soli. Następnie zalewamy go wrzącą wodą, tak aby go minimalnie przykrywała. Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Gdy kuskus wchłonął całą wodę, dodajemy do niego porzeczki, drobno pokrojoną pietruszkę i paprykę oraz rozkruszoną fetę.  Delikatnie mieszamy widelcem.

W bakłażanach robimy wzdłuż  niewielkie zagłębienie, w które wykładamy kuskus. Podajemy od razu na ciepło.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *