Gofry z grilla

Gofry z grilla

Potrzebujemy:

  • 2 duże jajka
  • 300 ml mleka
  • 250 g mąki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

ewentualnie:

  • skórka starta z połówki cytryny
  • szczypta gałki muszkatłowej

dodatki

  • sos czekoladowy
  • dżem
  • owoce (pomarańcze,kiwi, truskawki, maliny itd.)

Masło roztapiamy w garnuszku i zostawiamy je do przestudzenia.

Jajka roztrzepujemy w dużej misce razem z mlekiem. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, sól i cukier (ewentualnie także skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową). Dokładnie mieszamy, wlewamy przestudzone, roztopione masło. Ponownie mieszamy.

Masę odstawiamy na około pół godziny. Po tym czasie smażymy niewielkie gofry na rozgrzanym, naoliwionym grillu, tak by z obu stron były rumiane.

Podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami.



KOMENTARZE