Greckie klopski z sosem serowym

Greckie klopski z sosem serowym

Co za czas. Nic tylko siedzieć w kuchni i produkować kolejne i kolejne dania. Dzisiejszy przepis nie jest greckim klasykiem, a raczej moją wariacją na jej temat. Niemniej warto go zapamiętać i wykorzystywać, zwłaszcza w jesienne deszczowe dni, kiedy chciałoby się przenieść w cieplejsze miejsca. Chociażby kulinarnie.

Potrzebujemy:

Klopsiki:

  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • mała cebula
  • 1 jajko
  • 1 mała, drobno posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnki
  • garść posiekanych listków świeżej mięty
  • sok i skórka starta z połowy cytryny
  • pół łyżeczki zmielonego imbiru
  • pół łyżeczki kuminu
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki zmielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Sos:

  • 1/6 kostki masła
  • 1 łyżka mąki
  • pół szklanki mleka
  • 10 dag twardego żółtego sera
  • 10 dag sera pleśniowego
  • sok i skórka z połówki cytryny
  • sok i skórka z połówki pomarańczy
  • sól, pieprz

Zarówno wykonanie klopsików, jak i wykonanie sosu jest niezwykle proste. W przypadku tych pierwszych wszystkie składniki umieszczamy w jednej misce, pamiętając, że bułkę należy wcześniej odsączyć. Dokładnie mieszamy, tak aby masa była względnie jednolita. Wilgotną ręką bierzemy niewielkie porcje mięsa i formujemy klopsiki, które następnie obsmażamy ze wszystkich stron na patelni.

W przypadku sosu musimy zacząć od zasmażki przygotowanej z masła i mąki. Mąkę wrzucamy na suchą patelnię, chwilkę przesmażamy następnie dodajemy do niej masło. Gdy się rozpuści możemy stopniowo dodać mleko, dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy mamy już podstawę możemy dodać starte na drobnych oczkach tarki sery oraz skórki i soki z cytrusów. Czekamy aż sery się zupełnie roztopią. Jeśli sos będzie zbyt gęsty możemy dodać mleka lub jogurtu. Doprawiamy solą i pieprzem.



KOMENTARZE