Grillowane kofty z morelami i tymiankowym dipem

Grillowane kofty z morelami i tymiankowym dipem

Właśnie mija dokładnie rok odkąd ugotowałam (a w zasadzie ugrillowałam) po raz pierwszy kofty (przepis znajdziecie tutaj), które walnie przyczyniły się do wygrania przeze mnie konkursu Kulinarnego Bloga Roku 2013, a tym samym zafundowały mi jedną z fajniejszych przygód mojego życia

Dlatego też dzisiaj nie może pojawić się inny przepis niż kofty. Ten w nieco innym wydaniu, ale równie pyszny. Najlepiej będzie jeśli wypróbujecie oba i sami wybierzecie swojego faworyta!

Potrzebujemy:

Kofty:

  • 500 g mielonej jagnięciny
  • 15 suszonych moreli bez pestek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • Skórka z połowy cytryny
  • 1-2 cm startego korzenia imbiru
  • ¼ łyżeczki cynamon
  • Garść świeżej natki pietruszki
  • Garść świeżego oregano
  • ¼ łyżeczki mielonego kminu
  • Sól, pieprz

 

Dip

  • 300 g jogurtu greckiego
  • Pęczek świeżego tymianku (Food&Joy)
  • Skórka z 1 cytryny
  • Pół ząbka czosnku
  •  

Mięso mieszamy z drobno pokrojonymi morelami, cebulą, czosnkiem, startą skórką z cytryny oraz imbirem. Dodajemy przyprawy oraz grubo posiekane zioła. Solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy, tak by powstała zwarta masa.

Mięsem oblepiamy specjalne szpadki lub drewniane patyczki, które wcześniej moczyliśmy w wodzie przez co najmniej godzinę. Masę należy mocno dociskać, aby nie spadała podczas pieczenia. Kofty grillujemy ok. 10 minut z każdej strony, w zależności od ich grubości.

W międzyczasie przygotowujemy dip mieszając posiekany tymianek, przeciśnięty czosnek, skórkę z jednej cytryny i jogurt grecki. Podajemy z gorącymi koftami.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *