Gruszka jak Ferrero Rocher

Gruszka jak Ferrero Rocher

Ostatnio w mojej kuchni obrodziło gruszkami. Nie powinno być w tym nic dziwnego, bo to kolejny wdzięczny produkt, który można przygotować na kilka sposobów. Więc czaruję i zaskakuję sama siebie. Tym razem po kilku minutach pracy powstał deser, który nie tylko świetnie smakuje, ale także rewelacyjnie się prezentuje.

Któż nie zna bowiem pysznych kulek Ferrero Rocher? Ten włoski deser wielu może kojarzyć się z czymś eleganckim i szykownym. W przypadku oryginału możemy mówić o grzesznej przyjemności, bo czekolada, orzechy i wafel tworzą pyszna, ale i kaloryczną przyjemność.

Dlatego dziś proponuję wam nieco inną, odrobinę zdrowszą wariację na temat słynnych pralinek. Gwiazdą będzie wspomniana wcześniej gruszka. Jeżeli nie jesteście fanem gruszek, możecie zastąpić je innymi owocami, które dobrze komponują się z czekoladą i orzechami (jabłka lub banany).

Gruszka jak Ferrero Rocher – przepis

Gruszka jak Ferrero Rocher – składniki:

Potrzebujemy:

  • Trzy gruszki
  • 250 gramów gorzkiej czekolady (może być też mleczna)
  • 200 gramów orzechów laskowych
  • Łyżka masła.

W wersji świątecznej dodatkowo:

  • Dwie łyżki rumu
  • Łyżeczka przyprawy do piernika (przepis znajdziecie W TYM LINKU)

Gruszka jak Ferrero Rocher – jak zrobić?

100 gramów orzechów laskowych mielimy razem z masłem, aż powstanie kremowa, gęsta masa. Gdyby były z tym problemy, można dodać trochę wody lub na przykład rumu. Należy uważać by nie przesadzić z płynami bo polewa spłynie z gruszek.

Pozostałe 100 gramów orzechów lekko prażymy na suchej patelni, a następnie rozdrabniamy.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej masę orzechową, a w wersji świątecznej także rum i przyprawę do piernika.

Każdą z gruszek dokładnie oblewamy polewą, a następnie obsypujemy pokruszonymi orzechami. Odstawiamy do zastygnięcia.

Zobacz też inne przepisy na desery z owocami:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE