Huevos rancheros – meksykańske śniadanie

Huevos rancheros – meksykańske śniadanie

Huevos rancheros (jajka ranczera) to nie byle jakie śniadanie, bo to śniadanie meksykańskiego farmera, co oznacza, że średnio głodnej kobitce wystarczą też jako obiad

Potrzebujemy (4 porcje)

  • 4 tortille (przepis znajdziecie tutaj)
  • 4 jajka
  • posiekana kolendra 
  • 4 łyżeczki śmietany lub jogurtu naturalnego

Sos

  • pół puszki czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy
  • 2 pomidory
  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • szczypta chilli w płatkach
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki kakao
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • sok z połówki limonki

Rozpocznijcie od przygotowania sosu: na patelni zrumieńcie cebulę. Dodajcie kumin, kakao, oregano i chilli. Smażcie ok. pół minuty, aby przyprawy puściłu aromat. Dodajcie czosnek, posiekane pomidory, fasolę i kukurydzę – gotujcie aż pomidory się rozpadną. Wtedy możecie dodać pastę pomidorową. Jeśli sos będzie zbyt gęsty możecie dolać trochę wody. Posólcie do smaku oraz dodajcie sok z limonki.

Tortille podgrzejcie na patelni lub w piekarniku. Na każdą z nich wyłóżcie porcję sosu. Posadźcie jajko i przełóżcie na sos (inny przepis mówi, by wbić je na sos i gotować je do momentu aż białka się zetną).

Obficie posypujemy kolendrą. Dodajemy po łyżeczce śmietany lub jogurtu naturalnego. Możecie też posypać je startym serem. Podaje się je również z pokrojonym awokado lub guacamole.



KOMENTARZE