Hummus pietruszkowy

Hummus pietruszkowy

Uff już prawie zapomniałam jak to jest kiedy człowiek zasypany jest pracą tak bardzo, że nawet nie bardzo widzi koniec. W każdym razie udało mi się w końcu z wszystkim uporać i mogę przerwać tę ciszę, która panowała tutaj od kilku dni. 

Ale wracam powoli i nieśpiesznie z prostym przepisem, bo w końcu wiosna skłania bardziej do tego, by wybierać się na długie spacery niż spędzać długie godziny w kuchni. Dziś proponuję Wam poświęcić chwilkę na przygotowanie domowego hummusu z dodatkiem pieczonej pietruszki. Z pewnością urozmaici Wasze kanapki, a także będzie super dodatkiem do niewinnej przekąski. 

Potrzebujemy:

  • 250 g ciecierzycy z puszki (lub 125 g suszonej)
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • dwa korzenie pietruszki
  • 50 ml zimnej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • 4 łyżki pasty tahini – przepis na domową pastę TUTAJ
  • oliwa z oliwek do podania

Korzenie pietruszki przekrajamy na pół, skrapiamy  oliwą z oliwek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez ok 20 minut. Dzięki temu nabiorą niepowtarzalnego smaku.

Jeśli tak jak ja korzystacie z suszonej ciecierzycy musicie moczyć ją co najmniej przez 12 godzin, następnie powinniście zmienić wodę i gotować bez dodatku soli, za to z łyżeczką sody oczyszczonej przez ok. 1,5 do 2 godzin. Czasem może być to trochę dłużej. Ważne aby ziarna były zupełnie miękkie.

Ciecierzycę, czosnek i pietruszkę wstępnie miksujemy, następnie stopniowo dodajemy wodę, tahini, oliwę, natkę z pietruszki oraz sok z cytryny. Ja zazwyczaj dodaję także podgrzany kumin, który nadaje hummusowi charakterystyczny posmak, jednak nie jest to pozycja obowiązkowa. Miksujemy, aż uzyskamy gładką, gęstą masę. Przed podaniem skrapiamy go oliwą. Tak przygotowany hummus z pewnością wytrzyma w lodówce ok. 2-3 dni.



KOMENTARZE