Ciasto na pierogi najlepsze

Ciasto na pierogi najlepsze

Bardzo długo nie robiłam pierogów, chwytając się każdej możliwej wymówki, aby wymigać się od ich przygotowania. Dlaczego? Powód był bardzo prosty – za nic w świecie nie chciało mi wyjść idealne ciasto, albo chociaż takie, które będzie akceptowalne. Zawsze kończyłam z mączną grudą, z którą niewiele dało się zrobić. W końcu postanowiłam się przełamać.

Pewnego dnia uzbroiłam się w kilogramy mąki oraz tuzin dobrych rad i zamknęłam się w kuchni. Metodą prób i błędów udało mi się w końcu dotrzeć do przepisu we mojej opinii idealnego. Ciasto jest mięciutkie i niezwykle łatwo się rozwałkowuje, a co najważniejsze bardzo długo utrzymuje sprężystość. Jeśli tak jak ja mieliście problem z ciastem na pierogi te przepis jest dla was.

Idealne ciasto na pierogi

Potrzebujemy:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml wrzącej wody
  • 25 g masła
  • szczpta soli

Masło rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przesianą mąkę mieszamy z solą, a następnie stopniowo dodajemy wodę, mieszając ją z mąką. Zagniatamy ciasto i energicznie wyrabiamy przez około 10 minut.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub odkrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na około pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy, wykładamy nadzienie i formujemy pierożki.



KOMENTARZE