Ciasto na pierogi najlepsze

Ciasto na pierogi najlepsze

Bardzo długo nie robiłam pierogów, chwytając się każdej możliwej wymówki, aby wymigać się od ich przygotowania. Dlaczego? Powód był bardzo prosty – za nic w świecie nie chciało mi wyjść idealne ciasto, albo chociaż takie, które będzie przeze mnie akceptowalne. Zawsze kończyłam z mączną grudą, z którą niewiele dało się zrobić. W końcu postanowiłam się przełamać.

Pewnego dnia uzbroiłam się w kilogramy mąki oraz tuzin dobrych rad i zamknęłam się w kuchni. Metodą prób i błędów udało mi się w końcu dotrzeć do przepisu w mojej opinii idealnego. Ciasto jest mięciutkie i niezwykle łatwo się rozwałkowuje, a co najważniejsze bardzo długo utrzymuje sprężystość. Jeśli tak jak ja mieliście problem z ciastem na pierogi te przepis jest dla was.

Przepis na ciasto na pierogi najlepsze

Składniki na ciasto na pierogi najlepsze:

  • 300 gramów mąki pszennej
  • 125 mililitrów wrzącej wody
  • 25 gramów masła
  • Szczypta soli.

Jak zrobić ciasto na pierogi najlepsze?

25 gramów masła rozpuszczamy w gorącej wodzie. Przesianą mąkę mieszamy z solą, a następnie stopniowo dodajemy wodę, mieszając ją z mąką. Zagniatamy ciasto i energicznie wyrabiamy przez około 10 minut.

Ciasto zawijamy w folię spożywczą lub odkrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na około pół godziny. Następnie rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy, wykładamy nadzienie i formujemy pierożki. W przypadku farszu ogranicza was jedynie wasza kreatywność oraz wasze preferencje. Kilka inspiracji możecie znaleźć w osobnej kategorii na blogu oraz w przepisach poniżej.

Co natomiast jeżeli chcecie zrobić zapasy? W tym przypadku nie radzę mrozić samego ciasta. Zdecydowanie lepiej mrozić same pierogi niż przygotowane ciasto. Pamiętajcie, żeby najpierw zamrozić pierogi na tacce, a dopiero potem przełożyć do pojemnika lub woreczka. Zapobiegnie to ich sklejeniu się.

Zobacz inne przepisy na kluski i pierogi:

Zobacz ostatnie przepisy:



KOMENTARZE