Idealne ciasto na pizze i nie tylko

Idealne ciasto na pizze i nie tylko

Pizza to cudowna sprawa. Może okazać się zarówno świetnym czyścicielem lodówki, ale także za sprawą odpowiednich dodatków może przeistoczyć się wykwintne danie. Ale nawet najlepsze dodatki nie poradzą sobie bez idealnego ciasta.

Bardzo długo poszukiwałam przepisu, który sprawdzi się za każdym razem. W końcu się udało. Dzięki niemu zrobicie zarówno pizzę na grubym jak i na cienkim cieście, może stać się także świetną podstawą do innych potraw, na które przepisy podrzucę Wam z pewnością w niedalekiej przyszłości.

Potrzebujemy

  • 0,5 kg mąki pszennej (+ naddatek do podsypania)
  • 225 ml ciepłej wody wymieszanej pół na pół z ciepłym mlekiem (nie wrzące!)
  • łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 30 g świeżych drożdży

 

Drożdże rozpuszczamy w wodno-mlecznej miksturze. Ważne by była ciepła, aby mogły zacząć pracować, ale nie wrząca, bo je zabijemy. Dodajemy do nich sól, cukier oraz łyżeczkę mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok 15-20 minut, aby drożdże  zaczęły pracować. Przy wybieraniu naczynia, pamiętajcie, że zaczyn się podniesie i wyrośnie, dlatego weźcie większą miskę.

Następnie dodajemy zaczyn do mąki i dokładnie wyrabiamy, aby było sprężyste i jednolite. Przykrywamy mokrą szmatką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 40 minut. Po tym czasie ponownie je wyrabiamy, w razie potrzeby podsypując mąką.

Z tej ilości wyjdą nam dwie pizze na grubym cieście w kwadratowej blaszce o boku 30 cm. Przed wstawieniem do pieca powinniśmy jeszcze raz odstawić ciasto na ok. 10-15 minut. By otrzymać tę na cienkim należy je cieniutko rozwałkować lub rozciągnąć palcami. Takie pizze najlepiej piec na specjalnym kamieniu do pizzy lub płaskiej blaszce. Ale o tym już w innym przepisie.



KOMENTARZE