Idealne uszka z grzybami

Idealne uszka z grzybami

Nie ma Wigilii bez uszek, choćbyście nie wiem jak długo mnie przekonywali nie zmienię zdania. Cudnych, malutkich pierożków z grzybowym farszem pływających w barszczu. A ich lepienie niesamowicie uspokaja w natłoku świątecznych obowiązków :)

Korzystając z okazji chciałabym Wam wszystkim życzyć spokojnych, radosnych i rodzinnych świąt pełnych ciepła i smakołyków. Mam nadzieję, że uda Wam się w te dni  oderwać od codziennych problemów oraz zatrzymać tę niezwykłą atmosferę jak najdłużej.

Potrzebujemy:

Na ciasto:

  • 500 g mąki
  • ciepła woda (tyle ile wsiąknie mąka)
  • 2 jajka
  • spora szczypta soli

Na farsz:

  • 3 garście suszonych grzybów
  • 1 duża cebula 
  • 2 łyżki masła 
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz 
  • 2 łyżki bułki tartej

Z mąki usypujemy na stolnicy niewielki kopczyk, następnie robimy w nim wgłębienie do którego wbijamy jajka oraz dodajemy sól. Delikatnie zaczynamy wyrabiać ciasto, stopniowo dodając ciepłej wody w miarę potrzeby. Ciasto powinno być dobrze wyrobione i elastyczne. Możemy odłożyć je na kilka chwil pod ciepły talerz, aby chwilę odpoczęło i było łatwiejsze do rozwałkowania.

Grzyby obgotowujemy. Odcedzamy (wywar może posłużyć nam do przygotowania zupy grzybowej), a gdy trochę przestygną drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy masło i szklimy na nim drobniutko posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodajemy je do grzybów razem z bułką tartą, solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy. Jeśli chcecie możecie jeszcze raz przemielić cały farsz, ale ja od “grzybowego pasztetu” wolę gdy są one wyczuwalne.

Po ok. 15- 20 minutach ciasto należy rozwałkować dosyć cienko. Wycinamy z niego niezbyt duże kwadraty mniej więcej o boku 5-6 cm. Na środku każdego z nich wykładamy łyżeczkę farszu, następnie ciasto składamy po przekątnej tak aby powstał nam trójkąt. Dokładnie sklejamy brzegi. Następnie owijamy sobie pierożka dookoła palca, łącząc ze sobą dwa końce trójkąta. Uszko gotowe – teraz trzeba powtórzyć to z 200 razy ;)

Uszka gotujemy wrzucając je na wrzątek i gotując ok. 3-4 minut od momentu aż wypłyną na wierzch. Możecie je przygotować wcześniej i zamrozić, wykorzystując wtedy kiedy będą potrzebne.



KOMENTARZE