Inny eton mess

Inny eton mess

No właśnie. Miejsce mistrzostw sprawiło, że nie mogłam odmówić sobie krótkiego urlopu dlatego też nie pojawiały się tutaj nowe przepisy, ale już się grzecznie poprawiam i wracam do pracy.

Znace Eton Mess? To klasyczny angielski deser, który miał powstać gdy ktoś usiadł na pudełku z prawdziwym deserem jaki miał zostać podany w brytyjskiej szkole Eton. Inna historia głosi, że powstał on, gdy znudzeni chłopcy z tej szkoły mieszali w jednym pojemniku wszystko to co przygotowano im na deser. Bez względu na to jak postał zarówno w wersji klasycznej, jaki i tej, którą Wam dziś prezentuję, jest pyszny.

Świetnie kontrastują tutaj ze sobą tekstury i smaki – słodka śmietanka i kwaśne truskawki, chrupkie bezy i lekkie dodatki. Tym razem bitą śmietanę zastąpiłam lodami śmietankowymi domowej roboty, co sprawia że to świetny deser na lato. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich już do lodów dodajcie płatki goździków alpejskich, tylko nie zapomnijcie o oderwaniu od nich białych końcówek!

Potrzebujemy:

Dodatkowo:

  • kilka bez
  • 200 g truskawek
  • łyżka miodu lipowego
  • garść goździków alpejskich

Połowę truskawek niezbyt dokładnie rozgniatamy. Drugą połowę kroimy w kostkę. Truskawki polewamy miodem i ostawiamy na kilka chwil by puściły trochę soku. Następnie wykładamy je na talerzyki.

Bezy kruszymy na mniejsze kawałki następnie obtaczamy w nich po gałce lodów. Każdą gałkę delikatnie układamy na truskawkach. Jeśli chcemy możemy je jeszcze obficie obsypać bezami. Następnie oprószamy cukrem różanym i ozdabiamy goździkami.



KOMENTARZE