Jak zrobić masło?

Jak zrobić masło?

Przygotowanie domowego masła chodziło za mną już od wielu miesięcy. Z jakiegoś powodu zawsze to odkładałam na dosyć nieokreślone kiedyś. Okazuje się, że to „kiedyś” właśnie nadeszło.

Wracając z pracy zaopatrzyłam się w sporą ilość śmietany i teraz pachnę masłem, a w lodówce mam naprawdę spory zapas.

Zrobienie domowego masła to naprawdę nic trudnego. Wystarczy jeden składnik i odrobina cierpliwości. Zapewniam, że nie pożałujecie. I chodzi mi nie tylko o smak, ale również o skład pozbawiany różnego rodzaju konserwantów i wzmacniaczy smaku. No i nie muszę wspominać o satysfakcji, płynącej z samodzielnego zrobienia masła? :)

Dodajcie do tego domowy chleb (możecie wypróbować przepis na ten różowy chleb buraczany lub ten prosty chleb na sodzie) i naprawdę nie trzeba już wiele więcej.

Przepis na domowe masło

Domowe masło: składniki

  • 500 ml śmietanki minimum 30%

Im śmietanka będzie tłustsza, tym więcej masła uda wam się wyprodukować. Z 500 ml śmietanki wyjdzie wam nieduża osełka masła.

Dodatkowo będziecie potrzebować:

  • mikser, trzepaczka lub duży słoik z zakrętką
  • sitko
  • gazę
  • dużą miskę z zimną wodą

Jak zrobić domowe masło?

Przelej śmietankę do misy miksera (jeśli wykorzystasz słoik, wystarczy, że będziesz nim energicznie potrząsać przez dłuższy czas). Śmietanka powinna mieć temperaturę pokojową, ponieważ wtedy będzie się lepiej ubijać.

Włącz mikser na wolne obroty i zacznij ubijać śmietankę. Kiedy zacznie nieco gęstnieć, zwiększ je do maksimum. Najpierw zrobisz bitą śmietanę. Następnie zaczną pojawiać się w niej grudki, a ze śmietany zacznie oddzielać się białawy płyn – maślanka.

Nie przestawaj ubijać śmietany, do momentu aż uformują się wyraźne grudki masła, a maślanka całkowicie się oddzieli.

Wyłóż sitko gazą, a następnie odcedź na niej masło. Odciśnij nadmiar płynu.

Przełóż kulkę masła do wody z zimną wodą. Ugniataj masło pod wodą, aby wypłukać z niego nadmiar maślanki. Zmieniaj wodę kilka razy, tak aby finalnie była całkowicie czysta.

Uformuj masło w wybrany przez siebie kształt, a następnie włóż je do lodówki. Masło wytrzyma ok. tygodnia, chociaż moim zdaniem zniknie zdecydowanie szybciej.

Zobacz też nowe przepisy:



KOMENTARZE