Klasyczny beszamel

Klasyczny beszamel

Dziś postanowiłam wzbogacić zakładkę z podstawowymi przepisami. Bo jak to możliwe, że ten prosty przepis na pyszny beszamel jeszcze się tutaj nie znalazł? Tak łatwo go zapamiętać, że zrobi go nawet dziecko

Ktoś powiedział mi kiedyś, że z beszamelem wszystko smakuje lepiej. I chyba miał rację. W najbliższym czasie pojawi się tutaj kilka sposobów na jego wykorzystanie więc, jeśli jeszcze tego nie wiecie, będziecie mieli okazję sprawdzić prawdziwość powyższej tezy

Beszamel przepis

Potrzebujemy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli i białego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Masło rozpuszczamy w rondelku, często mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie dodajemy mąkę i szybko mieszamy, tak by składniki dokładnie się połączyły. Mąki nie podsmażamy, nie robimy przecież zasmażki :)

Kolejny krok jest kluczowy – dodajemy mleko. Ale należy robić to stopniowo, trzymając garnek na małym ogniu i nie możemy zapominać o mieszaniu. Mleko dodajemy niezbyt dużymi porcjami, stopniowo rozrzedzając masę. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Wtedy możemy zdjąć go z ognia i doprawić.

Nie obędzie się bez niego żadna lasagne, świetnie sprawdza się w różnych zapiekankach oraz idealnie pasuje do najróżniejszych warzyw. Wypróbujcie :)



KOMENTARZE