Kofty – pomysł na grill w greckim stylu

Kofty – pomysł na grill w greckim stylu

Chociaż pogoda zdaje się temu przeczyć, to mamy sezon grillowy w pełni. Jeśli aura nie pozwoli nam na grillowanie na świeżym powietrzu warto wziąć w obroty patelnie grillowe lub grille elektryczne i przenieść się (chociaż kulinarnie) w cieplejsze regiony świata.

Ja wybrałam Grecję i przygotowałam jedno ze sztandarowych dań tej kuchni – bo moi drodzy Grecja to nie tylko grecka sałatka i tzatziki :)

Do przygotowania koft będziemy potrzebować:

  • 500g wołowiny
  • 300g wieprzowiny
  • 1 jajko
  • niewielka bułka namoczona w mleku
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • garść posiekanych listków świeżej mięty
  • sok i skórka starta z jednej cytryny
  • pół łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki kuminu
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku

 

Wszystkie składniki na kofty umieszczamy w miseczce i szybko i dokładnie wyrabiamy, aby powstała masa. Następnie porcje mięsa owijamy wokół wcześniej namoczonych patyczków, tak aby powstały niezbyt grube wałeczki. Grillować ok. 10-15 minut ze wszystkich stron, aż równomiernie się zrumienią.?

Ja podaję je z dipem z fety, flatbreads i trochę inną sałatką z ogórka?



KOMENTARZE