Koreczki z szynką

Koreczki z szynką

Chociaż lata mijają koreczki z szynką zawsze są świetną przekąską na imprezę.

Możecie mówić co chcecie, ale uważam, że koreczki serwowane na imprezach wcale nie są jakimś archaicznym reliktem minionej epoki. Jasne, kiedyś żadna prywatka nie mogła obyć się bez koreczków. Był ultramodną przekąską, a pani domu, która je podawała mogła być pewna, że zada szyku i bez trudu zrobi wrażenie na gościach.

Teraz, w czasach hummusów, kraftowego piwa, desek serów i hipsterskich tapasów, mam nieodparte wrażenie, że koreczki odeszły w zapomnienie. I wiecie co? Straszliwie mnie to smuci.

Nie zrozumcie mnie źle – straszliwie pielęgnuję w sobie kulinarnego hipstera i bardzo lubię wszystkie z tych wymienianych wcześniej przekąsek. Ale mam też w sobie ogromny sentyment do oldschoolu i bardzo nie chciałabym, abyśmy kiedykolwiek o nim zapomnieli.

Co więcej, uważam, że przygotowywanie koreczków to doskonały sposób na odstresowanie się. Kroicie i nabijacie – tylko i aż tyle. A jeśli wypracujecie sobie dobry system, całość zajmie wam dosłownie kilka chwil. Zdążycie jeszcze zmienić sukienkę i poprawić make up, zanim przyjdą goście.

Dzisiaj przedstawiam wam jeden z moim ulubionych przepisów – proste koreczki z szynki z serkiem chrzanowym. Z doświadczenia wiem, że znikają błyskawicznie, dlatego powinniście przygotować ich znacznie więcej niż wydaje wam się, że będzie potrzebne.

Przepis na koreczki z szynką

Składniki:

  • opakowanie (250 g) pomidorków koktajlowych
  • 100 g dobrej jakości szynki
  • 100 g serka naturalnego
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 100 g zielonych oliwek nadziewanych papryką

Jak zrobić koreczki z szynką?

Zacznij od przygotowania serka, który stanie się nadzieniem koreczków. Wymieszaj ze sobą serek naturalny i chrzan. Dopraw solą i pieprzem, a jeśli masz ochotę dodaj do niego jeszcze posiekany drobno szczypiorek.

Przekrój pomidorki koktajlowe na połówki. Odcedź oliwki.

Rozsmaruj dosyć grubą warstwę przygotowanego wcześniej serka na każdym plastrze szynki. Zwiń szynkę w rulonik, a następnie pokrój każdą roladkę na kawałki o długości ok. 2-3 centymetrów.

Na wykałaczki nabijaj po kolei: oliwkę, roladkę z szynki oraz połówkę pomidora koktajlowego, tak aby pomidor stanowił podstawę na której stoi koreczek.

Możecie wypróbować również inne wersje koreczków np. z małymi kuleczkami mozzarelli, papryką, kaparami lub listkami bazylii.



KOMENTARZE