Kurczak w sosie mole

Kurczak w sosie mole

Kurczak w sosie mole to meksykańskie danie, które warto przygotować. Wbrew pozorom, łatwo je zrobić. Wystarczy trochę cierpliwości.

Sos mole to prawdziwa świętość w kuchni meksykańskiej. Niemal każda meksykańska gospodyni ma na niego swój przepis, który prawdopodobniej w jej rodzinie przekazywany jest (i będzie) z pokolenia na pokolenie.

Ten aromatyczny, lekko pikantny sos doskonale równoważy w sobie mnóstwo smaków. W kuchni meksykańskiej stanowi podstawę wielu dań i może być wykorzystywany, jako dodatek do mięs, sałatek i przekąsek. Fantastycznie komponuje się z owocami morza np. krewetkami.

Niektóre przepisy na mole zawierają nawet 80 składników, ale dzisiaj postanowiłam zaprezentować wam zdecydowanie prostszą wersję. Niech nie przestraszy was długa lista składników. Jeśli kurczak w sosie mole ma trafić na wasz stół, najbardziej skomplikowaną czynnością, jaką wykonacie będzie wyłożenie wszystkich składników na blat. Potem będziecie potrzebować już tylko cierpliwości.

Przepis na : kurczak w sosie mole

Kurczak w sosie mole – składniki:

Sos mole:

  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 700 ml bulionu drobiowego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • mała papryczka chilli
  • 3 suszone papryczki chilli
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych (niesolone)
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • 50 g rodzynek
  • 3 łyżki kakao (niesłodzonego)
  • 90 g gorzkiej czekolady (o wysokiej zawartości kakao)
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 5 goździków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

  • 3 piersi z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • olej do smażenia
  • szklanka suchego ryżu
  • łyżka ziaren kminku
  • świeża kolendra lub natka pietruszki
  • ziarna sezamu do podania

Jak zrobić: kurczak w sosie mole

Przygotuj sos mole:

Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Podsmaż je w garnku z dodatkiem niedużej ilości soli. Kiedy cebula zmięknie, dodaj do niej goździki, ziarna kolendry i kminu rzymskiego, cynamon, anyż, paprykę oraz papryczki chili. Podsmaż przez około 2-3 minuty na niewielkim ogniu, ciągle mieszając. Dodaj przecier pomidorowy, a po około minucie zalej całość bulionem.

W międzyczasie upraż na suchej patelni orzeszki oraz sezam, do momentu aż lekko się zarumienią. Dodaj je do garnka z bulionem i przyprawami. Dodaj do nich również wszystkie pozostałe składniki (poza czekoladą). Gotuj na niewielkim ogniu przez minimum dwie godziny, tak aby tylko delikatnie bulgotał.

Postaraj się wyłowić gwiazdki anyżu i goździki, a następnie zmiksuj sos przy pomocy blendera. Do sosu dodaj pokrojoną w kostkę czekoladę, a następnie gotuj na niewielkim ogniu przez kolejne 20 minut. Jeśli w sosie będzie zbyt mało płynu, możesz dodać wodę lub nieco bulion. Sos mole powinien być dosyć gęsty.  Na koniec gotowania zmiksuj sos ponownie.

Sos im częściej odgrzewany, tym lepiej smakuje. Możecie też z powodzeniem go mrozić lub zawekować i przechowywać w słoiczkach.

Przygotuj kurczaka:

Z oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz drobno posiekanego czosnku przygotuj prostą marynatę. Wsmaruj nią w piersi kurczaka, które wcześniej posypałeś solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na około 2 godziny.

Po tym czasie, podsmaż go na złoto z obu stron, a następnie przełóż go do wcześniej przygotowanego sosu i gotuj przez około 15-20 minut.

Przygotuj ryż:

Ugotuj ryż na sypko z dodatkiem kminku i soli.

Kurczaka podawaj na ryżu, polanego sosem, posypanego ziarnami sezamu i kolendrą.

Zobacz też inne przepisy:

> Tacos z szarpanym kurczakiem

> Sałatka z kukurydzy

> Chili z dyni

> Meksykańska zupa fasolowa

> Huevos rancheros

> Pieczone empanadas

> Tortille z grillowanym kurczakiem

> Quesadillas



KOMENTARZE