Lekka sałatka z grillowaną gruszką

Lekka sałatka z grillowaną gruszką

Uff.. wróciłam z Oslo i próbuję uporządkować wspomnienia. Niestety, jestem  typem azjatyckiego turysty dlatego po 4 dniach przywiozłam ze sobą prawie tysiąc zdjęć na aparacie i pewnie drugie tyle w telefonie.

Dlatego też na kulinarną relację ze Skandynawii będzie trzeba chwilkę poczekać, ale zapewniam Was, że warto chociażby dla kilku wspomnień z oszałamiającej restauracji Maaemo, gdzie kilka razy zostałam kulinarnie rozdziewiczona, a jeszcze więcej razy absolutnie oszołomiona tym co tamtejsi kucharze potrafili wyczarować na talerzu.

Dziś mam dla Was przepis w zupełnie nienorweskim klimacie. Mam nadzieję, że uda Wam się go wypróbować podczas nadchodzącej majówki. Jest tego naprawdę warty. Słodka gruszka idealnie komponuje się z chrupiącymi migdałami, a słony ser i kwaskowaty granat idealnie uzupełniają jej smak. Zakochacie się w tej kompozycji.

Potrzebujemy (na 4 porcje):

  • 4 gruszki
  • Sok z ½ cytryny
  • Mix sałat
  • Rukola
  • 150 g sera gorgonzola
  • Garść migdałów w płatkach
  • Łyżka miodu lipowego
  • 1 owoc granatu
  • Łyżka octu z czerwonego wina
  • Łyżeczka musztardy sarepskiej
  • Szalotka
  •  Pieprz
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

 

Gruszki przekrajamy na ćwiartki i grillujemy z każdej ze stron ok. 3-4 minuty. Na suchej patelni prażymy migdały, by nabrały złotego koloru.  Przygotowujemy dressing dokładnie mieszając miód, ocet, sok z cytryny, drobno posiekaną szalotkę, olej oraz musztardę

Sałatę mieszamy z pokruszoną gorgonzolą. Posypujemy ją pestkami granatu oraz uprażonymi migdałami. Na każdą porcję wykładamy grillowane gruszki. Tuż przed podaniem solimy, pieprzymy i skrapiamy dressingiem.



KOMENTARZE