Makaron z dynią i boczkiem

Makaron z dynią i boczkiem

Po świętach i przydługim okresie sylwestrowym powoli wracam dziś do życia. Zdaję sobie sprawę, z tego, że ten start powinien być jak najbardziej spokojny i mało inwazyjny. Dlatego też ograniczam obowiązki i zajęcia do tych najbardziej niezbędnych. Jakimś cudem na Kleparzu spotkałam dziś dynie, która zazwyczaj na stołach gości parę miesięcy wcześniej. Nie mogłam więc nie skorzystać z okazji i jej nie kupić. Dlatego też obiad dziś będzie miły, leniwy, weekendowy i niezbyt wymagający.

Przepis na makaron z dynią i boczkiem

Składniki na makaron z dynią i boczkiem:

Na 2 – 3 porcje:

  • 400 gramów makaronu spaghetti
  • 300 gramów obranej, surowej dyni
  • 100 gramów boczku
  • Jedna cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 gramów kwaśnej śmietany
  • Garść ziaren słonecznika
  • Oliwka z oliwek (2 łyżki)
  • Sól
  • Duża szczypta pieprzu
  • 3/4 łyżeczki suszonego rozmarynu

Jak zrobić makaron z dynią i boczkiem?

Zaczynamy od około 300 gramów obranej i surowej dyni, którą kroimy na niewielkie kawałki. Potem polewamy ją oliwą, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Następnie wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i czekamy aż się w miarę równo opieką i zmiękną.

W tym czasie na głębokiej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek razem z cebulą i czosnkiem, a następnie dodajemy dynię i 150 gramów kwaśnej śmietany. Doprowadzamy do wrzenia i jeszcze raz doprawiamy przyprawami, którymi posypaliśmy dynię. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dodajemy troszkę wody. Takim sosem polewamy makaron, który gotujemy w osolonej wodzie (około 400 gramów spaghetti) . Na koniec całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika.

Zobacz też inne przepisy na makarony:

Zobacz najnowsze przepisy:



KOMENTARZE