Makaron ryżowy z wieprzowiną

Makaron ryżowy z wieprzowiną

Makaron ryżowy z wieprzowiną świetnie pasuje na lekki obiad lub szybką i sycącą przekąskę. Koniecznie spróbujcie!

Pomysł na ten makaron znalazłam w książce „Obfitość” jednego z moich ulubionych kucharzy – Yotama Ottolenghiego. W oryginale był on bez mięsa, ale postanowiłam je nieco urozmaicić. Wszystko się ze sobą doskonale zgrywa i w efekcie otrzymacie naprawdę pyszny obiad, którzy przywodzi mi na myśl pierwsze wiosenne dni. Przetestujcie ten przepis, a będzie wam łatwiej przetrwać te ostatnie, zimowe tygodnie.

Makaron ryżowy z wieprzowiną

Przepis na makaron ryżowy z wieprzowiną

Składniki na makaron ryżowy z wieprzowiną

Mięso:

  • 400 g chudego schabu, pokrojonego w plastry o grubości 1-2 cm
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta chili
  • 1/4 łyżeczki przyprawy 5 smaków

Sos:

  • 2 łyżki startego imbiru
  • sok z 4 limonek
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki pasty z tamaryndowca

Dodatkowo:

  • 200 g cienkiego makaronu ryżowego (vermiceli)
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g zielonego groszku (może być mrożony)
  • 3 cebulki dymki
  • garść świeżych ziół: np.mięty, pietruszki, kolendry
  • 3 łyżki sezamu

Jak zrobić makaron ryżowy z wieprzowiną

Rozpocznij od przygotowania i zamarynowania mięsa. Plastry schabu pokrój w cienkie paseczki, następnie przełóż mięso do miseczki. Dodaj przyprawę pięciu smaków, sos sojowy, pokrojony w plasterki czosnek oraz chili. Dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na 1-2 godziny. Mięso możesz też przygotować z wyprzedzeniem i pozostawić je w lodówce na noc.

Makaron ryżowy zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na około 5 minut. Następnie odcedź go i pozostaw do przeschnięcia.

Wszystkie składniki na sos wymieszaj ze sobą.

Na dużej patelni rozgrzej olej, szybko podsmaż mięso, do momentu aż będzie lekko zrumienione. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około 30 sekundach dodaj sos. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2-3 minuty, aby lekko zgęstniał. Następnie dodaj groszek i makaron ryżowy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojoną dymkę, posiekane zioła i uprażony na suchej patelni sezam. Ponownie wymieszaj.

Makaron ryżowy z wieprzowiną możesz podawać na ciepło tuż po przygotowaniu lub przestudzony.

Zobacz też inne przepisy na obiad:

> Pulpeciki dyniowe na selerowym puree

> Dim sumy z kurczakiem

> Dorsz z sałatką kukurydzianą

> Tortille z serem halloumi

> Kokosowe kotleciki z kurczaka

> Naleśniki ryżowe (1 składnik)

> Leczo z cukinią

> Kofty jagnięce na podpłomykach

> Sałatka ziemniaczana



KOMENTARZE